märkning av varor

2008-04-08 @ 08:14:00 Permalink Allmänt Kommentarer (5) Trackbacks ()

Nyckelhålsmärkt:

Infördes 1989 och innebär att varan innehåller fibrer och lite fett. 2005 infördes strängare regler och nu måste varan även innehålla lagom mängd salt och socker.

Naturligt nyttiga produkter så som fisk, frukt och grönsaker få märkas med det gröna nyckelhålet.

Färdiga måltider får innehålla högst 30 energiprocent fett. Rätten ska utöver potatis innehålla minst 80 gram av rotfrukter och grönsaker och/eller frukt och bär Natriumhalten får inte överskrida 400 mg per 100 gram och sockerhalten inte 3%.

 

Fairtrade:

Arbetet ska följa FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, FN:s barnkonvention och ILO:s grundläggande konventioner. Det ska även främja jämställdheten mellan män och kvinnor.

 

"Syftet och målsättningen för rättvis handelsrörelsen är att marginaliserade producenter i utvecklingsländer ges möjligheter att förbättra sin ekonomiska och sociala situation och till exempel ha råd med sjukvård och skolgång för sina barn. Att kunna planera långsiktigt för sin verksamhet och slippa vara beroende av oberäkneliga världsmarknadspriser och oschyssta marknadsregler är en annan vinst, samt att ges möjlighet att kunna ta sig ur ett olönsamt produktionsmönster genom att exempelvis hitta andra försörjningsmöjligheter. Framförallt ger rättvis handelsrörelsen producenten förutsättningar att stimulera och bidra till samhällsutvecklingen genom producentorganisationens investeringar i t ex utbildning, sjukvård och miljöhänsyn i det egna lokalsamhället."

Kriterierna för fairtrade kan sammanfattas enligt följande:
-Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor
-Barnarbete och diskriminering motverkas
-Demokratin och organisationsrätten främjas
-Lokalsamhället utvecklas socialt och ekonomiskt
-Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas

KRAV:

Bildades 1985. KRAV kräver bra miljö, god djuromsorg, god hälsa och socialt ansvar.

!I KRAV-godkänt lantbruk används inga kemiska bekämpningsmedel. Istället hålls ogräs och skadeinsekter i schack med förebyggande metoder, till exempel en mer varierad växtföljd.

I KRAV-godkänt lantbruk används inte heller konstgödsel. Istället används naturliga gödselmedel såsom stallgödsel, främst från den egna gården, samt kvävefixerande växter.

KRAVs regler för djurhållning sträcker sig längre än vad lagen kräver. KRAV-godkänd djurhållning ska utgå ifrån djurens naturliga beteende. Alla djur ska hållas i sådan miljö och skötas på ett sådant sätt att djurens hälsa och välfärd främjas. Djurhållningen ska kännetecknas av en mycket god djuromsorg och ett gott djurskydd. Utfodringen ska anpassas till djurens naturliga behov, kraftfodergivorna ska begränsas. Rutinmässig förebyggande medicinering får inte förekomma.

I KRAV-godkänd produktion är hanteringen av kemikalier och exponeringen för gifter minimerad. Detta är extra betydelsefullt för arbetarna vid de ca 40 000 KRAV-anslutna odlingarna i tredje världen. Hälsofarliga kemiska preparat är nämligen fortfarande vanliga vid konventionell odling i dessa länder. Men också svenska lantbrukare mår naturligtvis bra av en arbetsmiljö utan giftiga bekämpningsmedel.
KRAV har i sitt regelverk dessutom skrivit in rätten att underkänna produktion om kontrollen visar att arbetsvillkor och sociala förhållanden är undermåliga. Den regeln stärker KRAVs möjligheter att verka för en mer hälsosam arbetsmiljö i alla led av livsmedelskedjan."

 

Svanen:

Svanen är nordens officiella miljömärke. Det drivs utan vinstintresse på uppdrag av regeringen.

Kraven omfattar varans hela livscykel, från tillverkningen till avfall.

Kraven sätts inte ene gång för alla utan utvecklas, ungefär var tredje år. på så sätt vill Svanen främja utvecklingen. Kraven sätts tillsammans med de nordiska länderna. Alla produkter kontrolleras sedan på olika sätt; genom granskning av intyg, tester från oberoende laboratorier och genom kontrollbesök.

 

"Hur bestämmer svanen vad som ska märkas?

 

Vi arbetar med de områden där vi kan göra störst nytta, alltså med produkter där det går att göra stora miljövinster. Vi bedömer produktens miljöpåverkan under hela livscykeln ? från råvara till avfall. Innan vi bestämmer oss för att ta fram krav, undersöker vi om:

  1. det finns ett stort miljöproblem kopplat till produktområdet.
  2. det går att miljöförbättra varan eller tjänsten så pass mycket att det blir skillnad på en Svanenmärkt och en ?vanlig? produkt.
  3. miljömärkningen kan påverka valet av produkter och utvecklingen av dem på sikt.

Den nordiska miljömärkningsnämnden beslutar om vilka produktområden som Svanen ska arbeta med."

 

 

http://www.kbk.se/bra_miljoval/bra_miljo_val.htm

för mer info om de olika märkena.


Kommentarer

Postat av: camilla'

men usch så tråkigt, orkade inte ens läsa :$

2008-04-08 @ 15:01:02
URL: http://ccurry.blogg.se

Postat av: Bela

Hihi, jag ser att du kör på mitt tema och börjar snoka uti mat - visst är det intressant!? :)

2008-04-08 @ 20:43:04
URL: http://bela.blogg.se

Postat av: Anonym

snark vad tråkigt.

2008-04-09 @ 09:38:25

Postat av: Thomme

hahaha. har du tråkigt? :P

2008-04-10 @ 09:20:12
URL: http://www.aremak.blogg.se

Postat av: camilla'

väntar på update :D

2008-04-10 @ 19:36:38
URL: http://ccurry.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback