detta nyår är inger för mig

2008-12-31 @ 22:24:05 Permalink Allmänt Kommentarer (5) Trackbacks ()

Nej huga. Detta nyår är inget för mig.

Är jätte trött och har ont i huvudet. Känner att de börjar bränna i ögonen pga tröttheten.  

Överväger att lägga mig i ett bad. Har haft ont nere kring svanskotan i några veckor inte. Inte så där AJAJAJ men endå… jag känner av det och ibland är det riktigt ordentlige obehagligt.

Men samtidigt… ett bad… då måste jag börja fixa med vattnet och sen blir man superslö och ev illamående av värmen. Och sen är man blöt och börjar frysa då man ska upp. Nej de blir nog inget bad.

 

Och det blir nog inga raketer för min del heller. Kommer säkert ligga ner bäddad innan tolvslaget. Tösan ligger och nannar sen ett tag. Fast hon sov till nio imorse och sedan somnade kring två istället för tolv. Trodde lugnt hon skulle vara uppe till tolv. Ja, ja… få se hur många gånger hon vaknar inatt då.

 

Nej den här dagen är helt enkelt inte så där jätte lyckad. Hela dagen började fel helt enkelt… hoppas på en bättre dag imorgon helt enkelt. Det känns som att det mesta har gått emot mig och jag har aldrig riktigt kommit ur tröttheten. Goben har också vart rätt så ”hängig” idag. Hela familjen har faktiskt haft en dålig dag idag.

 

 

Nåja. Mina nya tabletter verkar ok. Illamåendet kommer inte lika ofta men när de kommer så är det starkare. Som i morse när jag duschade och vart tvungen att kräkas. Eller innan jag gick och la mig igen. Trodde aldrig jag skulle få somna pga kväljningarna. Men nu slipper jag må illa hela tiden.

Tyvärr är chansen stor att de slutar verka då kroppen blivit van vid dem. Det är ju så med mediciner mot illamående. De hjälper, ett tag. Så jag får blanda lite och hoppas på de bästa. Har även hojt dosen lite. Tar 3-5 tabletter istället för 2.

Nu har jag gått ner exakt tio kilo. På 15 veckor. Få se om det fortsätter så här. Hoppas verkligen inte det. Men viktnedgången har ju fortsatt sen jag kom hem från sjukhuset. Det går stadigt neråt. Det är verkligen inte bra. Man känner det i hela kroppen. Och i psyket

 

Hoppas ni andra får ett gott nytt år!!!

tips mottages tacksamt

2008-12-30 @ 15:28:19 Permalink film och böcker Kommentarer (2) Trackbacks ()

Sitter och känner mig lite smått… rastlös?

Svårt att hitta ett ord som passar. Illamåendet sitter i. Det kom smygande på morgonen och har ökat fram tills nu. Nu verkar de hålla sig på en någorlunda kontrollerbar nivå.

 

Har sett klart tredje säsongen av heroes på datorn. Så nu finns inget nytt att glo på. Suck. Tråkigt. Vad ska man fördriva tiden med nu då? Att glo på tv är en bra aktivitet. Lagom ansträngande när man mår dåligt.

Tips på bra serier eller filmer mottages tacksamt.  

 

Har även läst sista harry potter boken och ”luftslottet som sprängdes” av stieg larsson. Fick dem i julklapp av goben.

Gick fort att läsa. Båda var bra på sitt sätt. De enda negativa var väl att båda var sista delen i en serie och det var väldigt länge sedan jag läst de andra böckerna.

Att läsa är också en bra aktivitet. Speciellt om man känner att man måste ligga ner!

Tips på bra böcker mottages också tacksam. Men inga sådana där ”detta har hänt på riktigt” böcker. Det pallar jag inte just nu. Tänk på att jag är gravid och känsligare än… ja jag vet inte vad! Haha

underbart

2008-12-30 @ 10:38:30 Permalink Miljö/välgörenhet Kommentarer (2) Trackbacks ()

Idag hände någonting underbart. Eller inatt/i morse. Är lite osäker på tidpunkten.

Vaknade upp av att tösan kom in till oss. Hon har ju fått en vanlig säng nu så när hon vaknar så kommer hon smygandes in till oss. Hur som helst så hade jag haft en konstig dröm och låg och tänkte på den. Sedan kom jag plötsligt på att jag var gravid. Och att jag inte mådde illa! Helt sjukt.

För det mesta brukar illamåendet vara väldigt starkt på natten/morgonen. Därför får goben nästan alltid ta henne på natten och morgonen.

 

Vet inte om de var den nya tabletten eller vad det var. Kan ju hoppas på att medicinerna hjälper. Hoppas verkligen!

Nu på morgonen tog jag däremot en comp för jag vill inte bli trött. Vart faktiskt rätt så dåsig efter kvällspromenaden med grannen. Försökte hålla mig uppe för goben hade LOVAT mig massage men nej… den jävlen kom inte och la sig före jag somnat. Morr (och det hade inget att göra med att tösan hade vaknat och han var tvungen att söva om henne. Nej, nej... haha).  

Hur som helst så känner jag ett lätt obehag i magen och halsen av compen. Men de gör jag ju alltid efter att jag tagit dem. Förhoppningsvis hinner kroppen ta upp den innan jag kräks. Om jag kräks.

 

Nej nu ska jag pilla ihop lite frågor till en kompis. De ni ;)

lergigan 25 mg

2008-12-29 @ 11:38:51 Permalink Gravid med Krabaten Kommentarer (0) Trackbacks ()

Nu har jag vart hos läkaren.
Hon var trevlig. Hon frågade om jag ville bli inlagd igen men det trodde jag inte var nödvändigt.
Jag fick lergigan 25 mg utskrivet. Kunde kombinera det med lergigan comp och hoppas på bättre resultat. Vi får väl se.
Man blir fruktansvärt trött av dem har jag hört. 25 mg alltså. Så jag vågar inte ta någon nu. Goben ska iväg och hjälpa sin bror med att flytta. Inte så lyckat som man slocknar när man är själv med tösan.
Skulle höra av mig om jag kände mig sämre och ville bli inlagd. Kommer nog inte att hända! Ingen dropp om det inte är absolut nödvändigt här inte. usch.

lergigan 25 mg

2008-12-29 @ 11:38:51 Permalink Gravid med Krabaten Kommentarer (0) Trackbacks ()

Nu har jag vart hos läkaren.
Hon var trevlig. Hon frågade om jag ville bli inlagd igen men det trodde jag inte var nödvändigt.
Jag fick lergigan 25 mg utskrivet. Kunde kombinera det med lergigan comp och hoppas på bättre resultat. Vi får väl se.
Man blir fruktansvärt trött av dem har jag hört. 25 mg alltså. Så jag vågar inte ta någon nu. Goben ska iväg och hjälpa sin bror med att flytta. Inte så lyckat som man slocknar när man är själv med tösan.
Skulle höra av mig om jag kände mig sämre och ville bli inlagd. Kommer nog inte att hända! Ingen dropp om det inte är absolut nödvändigt här inte. usch.

spy i duschen

2008-12-29 @ 09:11:21 Permalink Gravid med Krabaten Kommentarer (2) Trackbacks ()

Idag fick jag kräkas i duschen, nu på morgonen.

Trodde de skulle stanna vid kväljningar men tydligen ville gallan komma ut.

 

 

Ska träffa en läkare idag och höra om det finna någonting som HJÄLPER mot illamåendet. Hoppas, hoppas, hoppas.   

julen

2008-12-26 @ 19:55:17 Permalink Gravid med Krabaten Kommentarer (1) Trackbacks ()

Nu är julen överstökad. Och helt ärligt så tycker jag det är skönt.

Den 24 gick väl helt ok. kräktes på morgonen, men inget mer på hela dagen. Men illamåendet fanns där, hela tiden.

maten var väl inte så där jätte välsmakande, men det är väl inte så konstigt att jag inte tyckte det? hade nog inte spelar någon större roll om så världens bästa mästerkock hade tillagat den, de hade endå inte smakat för mig.

Men jag måste säga att jag fick i mig förvånansvärt mkt.

Det blev att åka omkring en del och lämna julklappar till höger och vänster.

Och tillsist åkte vi hem och öppnade alla julklappar här. Tösan var nog nöjd. Hon fick en helmassa bra saker.

 

Den 25 fick jag sedan ta smällen. Jag var så trött, så trött. Men jag kräktes inte! trotts illamåendet som envisades med att hänga kvar.

Men sängen var min endå vän den dagen. Jag orkade helt enkelt inte gå upp. Det är helt sjukt att man kan vara så trött. Kommer ihåg att jag flera gånger försökte ropa på goben men jag fick knappt upp ögonen.

 

Idag fick jag kräkas galla i närmare 3 minuter. Väldigt obehagligt.  Har legat och läst nästan hela dagen. Försök avleda illamåendet.

Goben och tösan åkte till Haparanda och hämtade hem en tvättmaskin + lite saker vi glömt hos mamma. Jag orkade inte följa med. Fast jag gärna velat göra det.

 

Hela mitt liv kretsar kring denna (eller säger man detta?) jävla hyperemesis just nu. Jag orkar ju ingenting. All koncentration går åt till att tänka på när man måste äta nästa gång och VAD man ska försöka tvinga i sig.  

Jag orkar inte med mina vänner, min fästman och knappt med tösan. Det känns hemskt.

Och det finns ingenting jag kan göra åt det. Mer än att hoppas på att detta elände tar slut. Snart.

ingen julkänsla

2008-12-23 @ 10:31:14 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Ja imorgon är det julafton. Och jag känner faktiskt inget speciellt. Tycker mest det är jobbigt faktiskt! Det känns jätte hemskt att känna så. Vill ju så gärna ha den där extrema längtan. Men den infinner sig inte. Jag orkar inte känna så. Jag är för trött.

Och att behöva spy en massa galla direkt på morgonen förbättrat ju inte saken.

 

Nej ska försöka ta och piggna till lite. Kanske duscha. Kanske försöka äta något.

Sedan… sedan ska vi väl försöka koka den där förbannade knäcken. Haha.

Goben bakade faktiskt lussekatter igår. Finaste. Hjälpte till lite i början genom att halvsova hängandes över bordet och mumla något osammanhängande varje gång han frågade mig något. Men när han kom till sista ingrediensen tyckte jag att han klarade sig själv och gick till sängen.

knäck

2008-12-22 @ 12:02:10 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Nu har jag suttit och funderat på att koka knäck hela morgonen/förmiddagen. Men de blir ju aldrig av. Det kanske helt enkelt inte är meningen att de ska göras i år?

 

Nej vi får se. Efter att tösan somnat så måste goben till affären och handla. Själv kanske jag börjar med knäcken, eller så inte. haha.

Vet inte riktigt vad jag ska göra. Är lite rastlös (tabletterna?) men endå rätt trött.

Ids nog inte gå ut. Igår kräktes jag efter en liten promenad. Lagom trevligt. Middagen (en sallad från myggan) fick inte heller stanna i magen.

 

Ja, ja… har inget vettigt att skriva så de får vara.

julen

2008-12-21 @ 08:24:29 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Igår shoppade vi lite mer julklappar.

De här tabletterna jag tar gör så att jag känner mig sjukt rastlös, fast jag är jätte trött. Så man får väl passa på att utnyttja de! Haha.

 

Hur som helst. På kvällen, efter att tösan somnat, så slog vi in de flesta klapparna. Tyvärr tog pappret slut mitt i allt. Får handla mer idag.

 

Vi har ju bestämt sedan länge att vi ska fira julen hemma och att pappa och den sidan av familjen ska komma hit. Men nu blir det inte så. Jag orkar verkligen inte. Även om de skulle fixa all mat och diska och allt. De blir för mkt för att jag ska palla de hur som helst.   
Så vi ska nog åka till Haparanda en sväng.  Då kan jag ju själv bestämma hur länge jag orkar. Sedan är det bara att åka hem igen. Och goben tyckte också de var en bra ide. För honom hade vi kunnat vara själva hela dagen. haha.  

Det känns bra. Det blir nog bra.

 

 

 

Idag vet jag inte riktigt vad som händer.

Pappret ska ju inhandlas.

Vi har fortfarande inte bakat lussekatter eller kokat knäck. Men det tror jag inte jag orkar. Orkar inte stressa med det. Blir det inte gjort så blir det inte gjort. Nej vi får nog ta dagen som den kommer.

tiden på sunderbyn

2008-12-19 @ 22:25:37 Permalink Gravid med Krabaten Kommentarer (3) Trackbacks ()

Nu är man hemma igen. Skönt!

Kan ju börja med att säga att min diagnos lyder: Hyperemesis Gravidarum. Tror det drabbar 1 av 100 gravida kvinnor. Klart jag ska få de båda gångerna…

Ska försöka sammanfatta allt. Men de är lite svårt, kommer inte riktigt ihåg när vissa saker hände. Kände/känner mig lite förvirrad ibland, blandar ihop händelser och tider. Tror de berodde på uttorkningen.

 

Tisdag:

Vi åkte till sunderbyn. Var framme vid åtta. Anmälde mig på gyn och fick vänta rätt länge på en läkare. 

Läkaren var utländsk och hade ett konstigt uttal, hade svårt att förstå allt hon sa. Kändes lite jobbigt. Hon frågade ungefär samma sak som jag gått igenom med min BM och läkaren i Kalix. Återigen lite irriterande… alla journaler är ju på datorn nu för tiden, allt hon undrade fanns ju nedskrivet där.

Fick göra ett UL! Tyvärr såg jag inte så mkt men goben sa att krabaten hade studsat runt som bara den. Passar väl på att röra på sig nu med det finns plats.

 

Fick gå iväg till avdelning 49 där jag skulle ligga. Fick dela rum med en annan kvinna, de kändes lite jobbigt. Personalen satte in dropp ganska fort. Klämde nog goben hand ganska så hårt. Tyckte verkligen att de var jätte obehagligt. Fick veta att jag varken skulle få äta eller dricka. Inte så trevligt. Att inte äta var väl inga problem men nog vill man ju dricka…
Efter ett tag åkte goben hem. Själv hade jag krypt ner under täcket och läste.  Frös och hade ont i huvudet. Kräktes. Bara galla.

Sedan kommer jag faktiskt inte ihåg så mkt mer av den dagen. Låg helt enkelt bara i sängen och gick på toa. Droppen gjorde så jag var tvungen att kissa HELA TIDEN!  

Fick även börja äta Lergigan comp mot illamåendet

 

Natten var jobbig. Kunde inte sova. Sov väl två timmar sammanlagt. Men hade en jätte söt sköterska som gick rond inne hos mig varannan timme. Hon gav mig pinnar med nå slags skumgummiggrejs på som jag fick doppa i ett glas och fukta munnen med. Vid det laget så var ju munnen VÄLDIGT torr. Men de kändes bara obehagligt, konsistensen var förfärlig och så höll jag på att kräkas igen.

Men på något sätt så tog jag mig igenom natten.

 

Onsdag:

När sköterskan gick morgonronden så kom hon med ett glas saft och gav mig order om att dricka det VÄLDIGT långsamt. Var underbart. Tog väl en timme innan de var slut.

Sedan gick jag upp och promenerade lite i korridoren. Det tyckte personalen var bra. Undrade om jag gick fara hem men det fick jag inte. De ville att man skulle kunna äta innan man for hem. Undrade om jag fick äta något men de fick jag inte. Bara med saft.

 

Kommer inte ihåg så mkt av onsdagen heller.

Vet att jag började lära känna min rumskompis lite mer. hon var dubbelt så gammal som jag men jag trivdes med henne. Hon hade opererats på tisdagen.

Fick även lite kontakt med några andra kvinnor. Trevligt. Satt och drack saft medan de åt middag.

Tror inte jag kräktes den dagen, men kommer inte ihåg säker.  Blev nog rätt många huvudvärkstabletter den dagen.

 

Började bli less på droppen. Jobbigt att gå omkring med en sådan där ställning. Den var ju i vägen hela tiden. Och så var det svårt att ligga bekvämt, för slangen var ju i armvecket så jag kunde inte riktigt böja armen.

 

Den natten var lite, lite bättre.

 

Torsdag:

Hade bestämt mig för att fara hem. Tyvärr blev de inte så, kräktes upp min frukost (trotts illamåendetabletten). Frukosten bestod av ett halvt rån.

Men min rumskompis fick åka.

 

Blev av med droppen på förmiddagen. Men slangen i armen fick sitta kvar.

Åt lite kräm och lite middag. Tog väl en och en halv timme att äta ett halvt glas kräm. Sakta men säkert.

På kvällen blev det en macka.

 

Men sen tyckte sköterska att jag inte ätit nog så hon kom med en ny påse dropp. Först skulle hon spruta in nå koksaltlösning för att spola rent. Och de gjorde ont! Så hon titta lite på armen och kände på den men allt verkade ok enligt henne så hon satte i droppen.

Hon menade på att det kunde vara lite irriterat om jag rört för mkt på armen.

 

När jag lagt mig gjorde armen ondare och ondare. Somnade kring elva-tolv och vaknade halv tre. Kommer inte ihåg om de var för illamåendet, huvudvärken eller pissnödigheten. Hur som helst så gick jag på toa och ringde på sköterskan. Hon kom och gav mig huvudvärkstabletter (vid det lager hade jag ingen kolla på hur många jag tagit men jag tömde nog halva deras förråd) och de där mot illamåendet. En halvtimme senare kräktes jag (bara galla) i en påse vid sängen och fick ringa på henne igen. Behövde saft för de smakade så satans illa i munnen. Och de får man inte ta själv från kylen (livsmedelsverkets regler).

Försökte läsa lite och sedan sova. Vid det laget hade jag nästan vant mig vid de onda i armen. Men så kom jag åt koftan vid armvecket och kände att de var helt blött. Drog upp den och såg att det de lindat runt droppen också var blött och så lukta de konstigt. Så jag fick ringa på den stackars sköterskan IGEN. Hon konstaterade ganska fort att droppen satt fel. Nu var de svullet och det gjorde ONT när hon kände i kring det. Så hon fick ta bort hela alltihop och sticka mig i den högra armen istället.

Hon sa att hon var lite osäker på om hon hade fått till de men de kändes ok. Tyvärr började det göra ont igen efter ett tag.

 

Fredag:

Morgonsköterskan fick ta bort droppen helt. Sa att jag verkligen ville hem och hon sa att de inte kunde hålla mig kvar mot min vilja.

Åt frukost utan att kräkas. Alla prover var ok.

 

När läkaren gick rond så sa han att jag fick åka hem. Han fixade recept på Lergigan comp och frågade om jag behövde sjukskrivning. Men nu är det ju jullov så jag skulle höra av mig efter det om jag kände att jag inte orkade.

 

Sedan ringde jag goben och de (han och tösan) hämtade hem mig.

Underbart.

 

 

Mår fortfarande inte helt bra. Mår illa, har ont i huvudet och i armarna. Men det är endå lite bättre.

 

Lite bilder:

 

droppen, sedd från sängen.

 

usch

 

de jag skulle fukta munnen med

 

spypåse vid sängen. de gick åt några st

 

bilderna är tagna med mobilen så de är väldigt suddiga

 

höger arm. svullnaden hade hunnit gå ner på bilden, men de gör fortfarande förbannat ont.

 

vänster arm. gör ont från och till

snart så

2008-12-16 @ 06:46:21 Permalink Gravid med Krabaten Kommentarer (0) Trackbacks ()

Ja… då har man duschar och snart ska jag packa ihop lite böcker och kläder. Jag vet inte alls vad jag behöver med mig dit bort. Glömde ju bort att fråga! Vet ju knappt vart jag ska. Nåja, de blir nog bra. Goben är ju med och han är bra på att hitta rätt.

 

Känns lite skrämmande. Att vara själv och så där… ja menar det är ju ett sjukhus och dit far man ju bara om man är sjuk liksom.

Jag är ju inte sjuk – jag är gravid.

 Fast i det här fallet så kan väl de två sakerna liknas vid varandra, eller?

 

Samtidigt känns det lite skönt att få det bekräftat. Att jag verkligen inte mått bra, att jag verkligen varit trött och hängig. Nu är det liksom ”bevisat” och ingen kan säga ”ja men hon är bara lat”.

 

Ja, ja. Nu ska jag väl försöka packa och sedan ska vi väl börja åka.

läggas in

2008-12-15 @ 14:39:25 Permalink Gravid med Krabaten Kommentarer (5) Trackbacks ()

Jaha… då har man vart hos BM. Det vart… väl helt ok.

Fick ta prover och sedan träffa BM. Berättade lite om hur jag mått och om hur mina matvanor ser ut nu för tiden. Hon gick för att prata med en läkare och vart borta en stund. Sen kom han (läkaren) med henne till mig och han sa att han tyckte att de bästa vore att lägga in mig på sjukhus. Han trodde inte att tabletter skulle hjälpa nu. För min kropp har tydligen ställt in sig på svält och så är jag uttorkad. Då de bästa skulle då vara att ligga med dropp i några dagar. Det vart en del förklaringar och fina ord men jag kommer inte riktigt ihåg allt.

Det hela kom väl som en mindre chock. Hade ju gått dit i tron om att jag skulle få tabletter och sedan gå hem igen. Eller jag är ju hemma nu, kommer först åka in till sunderbyn imorgon på morgonen.

 

Nu ska vi snart lämna tösan hos mamma. Ids inte börja dra med henne dit imorgon. Jag vet inte hur länge de tar och jag vill gärna att goben stannar med mig ett tag där. Känns lite skrämmande att vara själv i två dagar. För BM sa att jag skulle ställa in mig på minst två dagar.

 

bättre dag :)

2008-12-15 @ 07:57:04 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Igår vart en lite bättre dag.

 

Goben åkte till Haparanda för att handla julklappar till mig och tösan. Själv såg jag färdigt på ”Mysteriet på Greveholm” samtidigt som jag slog in lite julklappar. Med hjälp av tösan. Eller hjälp är väl lite fel ord men hon förstörde iaf inget. Nej hon vart rätt så nöjd med sin pappersbit som jag gav henne. Hur som helst så vart det riktigt mysigt!

Stackaren slocknade mitt i allt så hon fick sova en timme. När hon vaknade så vart hon piggare och inte allt för långt efter så kom goben hem, och hans bror kom också med.

 

Mot kvällssidan blev det lite sämre. Huvudvärken kom, som vanligt, fast jag tagit en Alvedon. Tröttheten och illamåendet kom också. + lite feber. Så det vart sängen för min del, och så passade jag på att läsa lite. Jag har ju så otroligt svårt att bara ligga ner och vila. Det går inte.

 

Hoppas på att febern inte ska stiga nå mer idag för min egen del. Tösan verkar varmare, tyvärr. Och hon sover fortfarande. Helt otroligt att hon sovit så här länge så här många dagar. Det måste ju bero på febern.

Har en del planer för dagen, vi får väl se hur det går med dem. De har ju som vart samma saker i flera dagar nu. Haha

 

Här kommer listan:

Koka knäck

Baka lussekatter

Slå in resten av paketen

Handla de sista julklapparna

bra dag idag, så de så

2008-12-14 @ 10:04:37 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Idag har jag bestämt mig för att ha en lite bättre dag. Så de så.

 

Har en hel del roliga saker jag skulle behöva göra. Eller vi rättare sagt. Men det lockade inte igår. Idag börjar livsglädjen komma igen.

 

På listan står bla:

Slå in julklappar

Handla mera julklappar

Baka lussekatter

Koka knäck

 

Allt så där härligt juligt. Tyvärr kommer vi ju inte kunna handla julklapparna idag, de mesta har nog inte öppet hur länge som helst och vi sitter fortfarande i pyjamas hela bunten! Tösan bestämde sig nämligen för att ta sovmorgon, till halv tio!! Kan ju bero på att hon somnade kring 23 igår. Nåja, jag är nöjd. Skönt att få sova så länge man vill och vakna av sig själv för en gång skull!