varför?

2008-02-26 @ 09:27:28 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()

Varför tar det så länge att bli pigg? Efter att ha ätit onyttigt och inte varit ute tillräckligt blir man trött. Det tar bara några dagar. Men att lyckas bygga upp allt igen n tar nästan månader! Det är så orättvist. Det är samma sak med vikten. Att gå upp tar bara några timmar men att gå ner tar år! haha

kalas imorgon

2008-02-22 @ 08:00:01 Permalink att vara mamma Kommentarer (4) Trackbacks ()

Imorgon är det kalas. Det är som sagt öppet hus mellan 12-18 så om du vill komma så gör gärna det! vi bjuder på tårta, fika, kaffe och saft så långt lagret räcker.

 

Tänkte dra om önskelistan igen. Det är ås svårt när folk ringer och frågar, kommer aldrig på något vettigt att säga.  Men här kommer den nu:

 

Blöjor (vilket märke som helst)

våtservetter

Barnmat (HIPP eller NAN 2)

Badleksaker

Ute leksaker, som hinkar och spadar

Skor

Kläder strl 70-80

Leksaks ugn/spis

Böcker

 

Ja det var väl det. Ungen min har så mkt så hon behöver egentligen inte så mkt mer!

promenader

2008-02-21 @ 09:01:37 Permalink att vara mamma Kommentarer (0) Trackbacks ()

 

Igår var jag och tösan på TRE promenader! Första gången gick vi med malin och hennes bebis. Andra gången gick jag ut med tösan för hon vägrade somna och var jätte kinkig här hemma. Passade på att svänga förbi Ica också. Tredje gången var på kvällen efter åtta när tösan vägrade somna, igen.

 

Vet inte riktigt vad det är med min älskade lilla tösa just nu, när hon är så här. Goben tror att det kan vara fler tänder. Om det är det så hoppas jag det går fort den här gången. Sist tog det flera månader!





ps. vet fortfarande inte vad jag ska baka. tips och recept på nått utan choklad önskas!

en till att göra lista

2008-02-20 @ 07:03:59 Permalink att vara mamma Kommentarer (2) Trackbacks ()

Ny dag. Nya friska tag. Det är väl så man brukar säga?

Idag vaknade tösan kl 06.00. väldigt jobbigt! men man får ju snällt stiga upp. Endå somnade jag kring tio igår.  

 

Planer för idag/resten av veckan:

 

baka

Snart fyller tösan år. Vad roligt. Måste baka lite mer bara. Oj oj vad kul det ska bli med kalas. Och mina gamla vänner från gymnasiet ska mest troligt komma. Har inte sett dem på evigheter!  Men då ska man ju som sagt ha någonting att bjuda på. Är det någonting speciellt ni vill ha?

 

Laga mat och frysa in

Maten börjar ta slut i frysen, igen. Usch! Och det är lite jobbigt med goben då jag inte ätit rött kött på ett tag nu. Han är nog lite less på fisk, kyckling eller helt vegetarisk mat nu. Får väl anstränga mig lite och göra köttfärssås eller något liknande åt honom.

 

Tvätta

Jag tvättade för två dagar sedan. Men nu har vi fyllt en tvättkorg igen. Så nu måste jag tvätta igen. Men det är egentligen rätt så kul att tvätta.  Man känner sig jätteduktig när man tvättat 2-4 maskiner fastän det inte är så mycket arbete.

 

Ta emot arbetarna

Jag kallar dem arbetarna för i denna tidiga morgontimme kan jag inte komma på vad de egentligen heter. De ska iaf fixa nått med vårt tv jack. Tycker det är skitjobbigt att de ska komma hit när jag är hemma. Tycker de är jätte jobbigt för jag vet inte hur jags ak bete mig! Dessutom stod de på lappen att vi skulle röja kring jacket men det går inte för då är liv där på en gång.

 

Sminka mig

Med tanke på punkten där ovanför. Vill ju inte se ut som en zombie när de kommer hit folk.


 


 

nu orkar jag inte skriva mer

en att göra lista, igen

2008-02-15 @ 08:14:28 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Igår var det alla hjärtans dag men det hände inte så mkt här hemma. Jag köpte en chokladask åt goben. Det var allt. Förhoppningsvis har vi romantisk vinmiddag i kväll, som vi planerat.  Tösan fick smaka på choklad, så det fick bli hennes present.  

 

Annars har jag en del att göra men kostigt nog känner jag mig inte så stressad. Jag vill ha saker att göra, kanske för att jag legat ner i snart tre dagar. Pga världens mensvärk. Huga! Men nu är det bättre och nu ska jag börja fixa och dona.

 

En lite lista (vaddå, jag skriver väl ALDRIG listor?! hihi)

 

Dammsuga

Behövs verkligen i vardagsrummet och i sovrummen. Köket och hallen tog jag igår men drar jag fram dammsugaren så kör jag igenom allt.

 

Skura

Speciellt köket och vårt sovrum.

 

Baka

I början av veckan bakade jag kladdmuffins (2 påsar) och en rulltårta. Nu är det kvar en påse muffins och inget mer. rulltårtan tog slut på 24 timmar.  Och vi kan ju inte ha kalas utan fika. Herre gud. Måste bara komma på någonting som inte innehåller choklad och som jag vet hur man bakar. hmm. Hoppas alla tycker om choklad!

 

Laga mat

Mitt jätte förråd av färdig mat är slut nu.  Ca en gång i månade lagar jag mat som bara den och sedan fryser jag in allt i portionsförpackningar.  Väldigt lätt och smidigt. Brukar räcka ungefär en månad.  Det är väldigt bekvämt för goben att bara ta ut en låda ur frysen när han ska ha mat till jobbet. Och billigare än Billys ;)

 

Planera middagen till ikväll

Vill att den ska bli bra. Men vi har ju inte så mkt saker hemma som jag kan arbeta med.  Hade tänk mig en 3-rätters. Nåja, får fortsätta fundera helt enkelt.

en ung klagande mamma

2008-02-11 @ 09:22:37 Permalink att vara mamma Kommentarer (1) Trackbacks ()

När jag ser tillbaka på mina inlägg så inser jag att de flesta som läser dem kanske inte förstår att det mesta är skrivet med glimten i ögat.  Hur ska folk som inte känner mig (och folk som känner mig med för den delen) förstå jag att jag egentligen inte klaga fastän jag skriver saker som ? Känner mig irriterad över avbrottet?, ? trötthet är total. Jag känner mig understimulerad och samtidigt stressad då det dåliga samvetet hänger över mig hela tiden?, ? ännu en vaken natt? osv, osv i all oändlighet?

 

Grejen är den att, för det första, när jag blev gravid så fick jag minsann höra att det skulle vara så jobbigt att ha barn. Speciellt den första tiden. Och vi är ju så unga och oj, oj, oj. Och värst av allt var ju FÖRLOSSNINGEN!

Så här har jag upplevt det:

 

Den första tiden var hur underbar som helst. Ok, lite skrik. Ok, lite vakan nätter. Men ingenting man inte överlever.  Dessutom blev vi som nykära. Första tiden (ungefär de 6 första månaderna) var hur lätt som helst. Varför vanar folk för det?

 

Förlossningen var en baggis. Skulle gärna göra om det. Det är det absolut bästa jag någonsin varit med om i hela mitt liv. På ett sätt ångrar jag att jag fått barn så här ung. jag menar vad ska jag göra nu då? Nu har jag ju upplevt den bästa stunden i hela mitt liv. Ska jag gå omkring resten av mitt liv och veta att jag aldrig någonsin kommer kunna uppleva någonting lika undrbart igen?

 

Vi är fortfarande unge. Men jag förstår inte varför det ska vara någonting negativt? Om inte annat så har vi ju krafter och orkar.

 

Men jag har inte fått höra om hur det skulle vara kring den här tiden. Och plötsligt så blev det faktiskt lite jobbigt. Men jag är ju en ung mamma (Man räknas visst som det fastän man är 21 år, varför vet jag inte) och får ?skylla mig själv?. Jag ska inte klaga för det var ju jag själv som valde att få barn fastän jag är så här ung. Sen att alla, oavsett ålder, tycker det är jobbigt att ha barn från och till spelar ingen roll.

Så det hela slutar med att jag klagar i min blogg.

 

 

 

För det andra så är jag less på att skriva gulliggull och pluttinutt. Kanske inte finns så många sådana inlägg här men om ni läser i min blogg på FL så förstår ni vad jag menar.

 

 

Och innerst inne så tycker jag faktiskt att det är underbart.

att vara mamma

2008-02-09 @ 19:14:09 Permalink att vara mamma Kommentarer (3) Trackbacks ()

så här kan det vara när man är mamma:

onsdag:

Gjorde toast till lunch. Inte ätit det på evigheter.  Tösan var lite rastlös, antagligen trött men vägrade somna. Bestämde mig för att äta i vardagsrummet så hon kunde leka med allt skrot hon har där inne. Väl där kommer hon på att det är mkt roligare att klättra upp på soffan och försöka ta besticken av mamma. När de misslyckades klättrade hon upp på bordet och försökte välta mitt glas. När det misslyckades försökte hon ta tallriken av mig. När det misslyckades attackerade hon besticken igen. Sen ramlar hon ner för soffan så mamma måste ta upp och trösta. Ståendes, annars hjälper det inte. När allt var bra med tösan igen slutade det hela med att jag stod upp och åt toasten.

 

torsdag:
har hört talas om filmen "INTO THE WILD". Bestämmer mig för att jag vill se den. Tvingar en inte allt för entusiastisk sambo att se den med mig. Jag brukar ju faktiskt se hans skitfilmer. men efter ca 20 min blir tösan trött och hungrig. Bara att stänga av och mata henne.  Efter det vill jag inte slå igång filmen igen. Känner mig irriterad över avbrottet. Nu när JAG för en gångs skull verkligen vill se en film så är det självklart att de inte ska gå.
Bestämmer mig för att ta ett varmt bad. Har haft lite ont i ryggen och tänker att de kanske skulle hjälpa. Spolar upp lite vatten och lägger mig bekvämt med en bok. 5 sek senare hörs det skrikande och bakande utanför dörren. Min första tanke är att ignorera det. Sedan ännu mera skrik. Ännu mera bankande. jaha. Bara att hämta in tösan. tänkte att hon kanske trivs inne i toan (hon brukar tycka det är jättekul att vara där inne. Fråga mig inte varför!). Men nej. Hon ska med i badet. bara att tömma halva badet och spola i kallt vatten så det inte ska vara för varmt för tösan. Sedan försökte jag ligga och slappna av men det var ju dömt att misslyckas.

fredag:
vi beställde hem kina mat och skulle se klart filmen. maten var god, filmen var bra och allt var så där jätte mysigt. Tills tösan kom på att nu har mamma och pappa fått vara i fred nog mkt. Hon skulle ha mat och massa uppmärksamhet så det var bara att stänga av, igen. men han iaf se 2/3 av filmen.

 efter ett tag bestämmer jag mig för att göra ett nytt försök i badet men de slutar precis som förra gången. eller den här gången försökte faktiskt sambon leka med henne men enligt honom var det omöjligt "hon smet iväg hela tiden, hon ville verkligen vara med dig". nåja, håller humöret uppe. blanda "drinkar" med massa färsk frukt i åt oss. sambon vill se en rysare så jag lägger mig i sovrummet för att se Let´s dance. men de tycker inte tösan är någon bra ide för hon kommer dit och gallskriker tills hon får komma upp i sängen med mig. och då kan man ju glömma slappande. Då gäller det att passa på henne så hon inte slår en kullerbytta ner för kanten.

att vara mammaledig

2008-02-08 @ 12:33:41 Permalink att vara mamma Kommentarer (0) Trackbacks ()

vad ska man göra då men är mammaledig?
så här har det sett ut för mig:

0 - 2mån
överlyckligt dansande i en rosaskimrande värld.

2 - 3mån
hunnit återhämta mig ifrån förlossningen. kan lämna min bebis i mer än 5 minuter åt gången. börjar dammsuga, skura. dammtorka, tvätta och stryka varje lite bebis socka. min familj ska ha de bästa. tar även reda på allt man behöver veta om tygblöjor och bärsjalar. vi är ute med vagnen varje dag

4 - 5 mån
börjar förstå föräldrar som säger att de kan vara tungt ibland. börjar göra egen barnmat och är helt uppslukad i det. vi är fortfarande ute med vagnen varje dag

6-7 mån
jobbar en månad. hela familjen bor hos min mamma. roligt och frustrerande. börjar fuska och är bara ute varannan dag

8 - 9 mån
nu börjar det bli riktigt jobbigt och riktigt roligt. tösan utvecklas, kryper och klättrar. man  måste ha med henne på toa för annars kanske hon lyckas klättra upp på soffan och sedan trilla ner. här började jag även ge henne lite burkmat. hipp ekologiskt. krafterna börjar ta slut efter att man gått på högvarv. ännu mera fusk med promenerandet.

10 - 12 månader
hon börjar gå lite. jag är inte ute nog mycket, nästan aldrig. tröttehet är total. jag känner mig understimulerad och samtidigt stressad då det dåliga samvetet hänger över mig hela tiden.
endå är det nu det börjar bli riktigt kul. det känns som att det är nu jag har barn. tidigare hade jag en bebis. nu är hon ett barn.

veckans plan

2008-02-05 @ 09:42:11 Permalink att vara mamma Kommentarer (2) Trackbacks ()

nu har jag åkt fram och tillbaka mellan haparanda och kalix rätt mkt på senaste tiden. men det är kul. saknar mammsi och vojkis en del. men samtidigt vill jag vara hemma med sambon och sova i min egen säng.

men nu är jag hemma igen. och kommer nog vara det ett tag till.

detta är veckans plan:

-mammaträff
idag är det mammaträff. jättekul att få se allas små bebisar! kan knappt vänta

-städa
idag ska jag även städa. usch. inte lika kul men det behövs verkligen

- handla
måste handla lite så jag kan böra baka

-baka
tösan fyller ju år snart. då ska man ju självklart bjuda på fika. hoppas de kommer massor med folk. behöver träffa människor!

ja det var väl allt, som jag vet om just nu. skulle gärna ha filmkväll någon kväll så om någon är intresserad så är det bara att höra av er ;)

ännu en vaken natt

2008-02-02 @ 03:21:56 Permalink att vara mamma Kommentarer (0) Trackbacks ()

ännu en vaken natt. min älskade lilla solstråle kan inte sova. jag förstå inte vad det är, ska hon bli som sin mamma och få sömnstörningar eller vad det nu ä som har spökat här? tur att jag inte ät så trött.
men jag älskar henne endå, mitt lilla charmtroll! hon kan ju inte hjälpa att hon inte kan sova. det är säkert jobbigt för henne med.

det är endå rätt mysigt att sitta här med henne. hon är helt avslappnad och trygg, på väg att somna. man känner sig behövd. på dagarna vill hon ju vara själv så mkt.
"så stor och stark på dagen men så lite mitt i natten"



för övrigt så tror jag att jag håller på att få denna vinterns första förkylning. har ju undrat vart den varit. men nu verkar den vara på gång. smyger omkring och väntar på att få slå till riktigt ordentligt. förhoppningsvis blir de värsta dagarna nu till helgen så jag orkar själv till veckan. om inte så åker nog jag och liv till mamma! saknar ju vojkis lite ;)