husmorsråd från 50-talet

2008-01-31 @ 07:28:29 Permalink att vara mamma Kommentarer (4) Trackbacks ()

detta kunde man läsa i en Amerikansk damtidning på 50-talet. det är alltså seriös menat.
kom ut ungefär samtidigt  (tror jag)  som Opel som lanserar sin nya bi: "Så enkel att även din fru klarar av att köra den"

Ha middagen färdig.
Planera ingredienserna redan kvällen före så att du är säker på att rätten blir lyckad och att allt blir klart i tid tills din man kommer hem.
Fräscha upp dig.
Vila i 15 minuter så att du ser fräsch ut när du tar emot din man. Förbättra din make-up och sätt upp håret med ett band.
Städa undan i huset.
Ta en sista runda genom rummen och plocka undan skolböcker, leksaker och papper. Torka av borden med en trasa.
Tänd en brasa i öppna spisen.
När det är kallt under vintermånaderna bör du tända en brasa, som din make kan koppla av framför.
Eliminera alla oljud.
Vid din mans hemkomst ska tvättmaskinen och dammsugaren vara avstängda. Säg till era barn att hålla sig tysta och lugna.
Ha ett vänligt bemötande.
Ge din man ett stort leende och visa att du är glad att se honom. Låt honom prata innan du gör det, för det han har att säga är viktigare.
Låt kvällen bli hans.
Klaga inte om han kommer hem sent eller äter middag på restaurang utan dig. Försök i stället förstå vilket pressat tidsschema han har.
Skapa en lugn atmosfär.
Se till så att ert hem blir en bra plats för avkoppling, så att din man får en chans att återhämta sig fysiskt och psykiskt.
Gör det bekvämt.
Låt honom sjunka ner i en skön fåtölj eller lägga sig i sovrummet. Ha en kall eller varm drink redo, rätta till hans kudde och erbjud dig att ta av honom skorna. Prata med en mjuk och behaglig röst.
Var inte frågvis.
Ställ inga frågor om vad han har gjort under dagen. Kom ihåg att han är husets herre och alltid gör sitt bästa för att vara rättvis och ärlig. Du har inte rätt att ifrågasätta honom.





så har samhället förändrats sen detta? vet att många skakar på huvudet och blir rent förfärade men HAR vi verkligne kommit så långt i jämstäldheten som vi vill tro?

vaken natt, igen

2008-01-31 @ 02:27:40 Permalink att vara mamma Kommentarer (0) Trackbacks ()

jah. då sitter man här kl 02 på natten. igen.
tösan är klarvaken därför att hon somnade för tidigt ("vad var det jag sa" + mennde blick på sambon). så jag kommer nog forsätta vara vaken i några timmar till. igår har sambon vart uppe med henne en timma på natten.

hon borde lägga sig senare, gärna efter nio men det är inte så lätt att hålla henne vaken tills dess då hon oftast vägrar sov efter 14.00!

hoppas på att bajsblöjebytet ska hjälpa och att hon ska somna snart. men det verkar inte så.


det jobbigaste på nätterna är att man inte vet vad man ska göra. måste ju hålla bellysningen dämpad så tösan inte blir pigg av det. inga höga ljud. inga plötsliga rörelser. allt ska vara lungt och stilla. kan säga er att man blir väldigt trött själv. och irriterad för nu när man endå är v aken så skulle man vilja passa på att göra någpnting men nej... eller nu ljuger jag ju lite. tösan försökr faktiskt trycka in sina fingrar i min mun. det är ju någonting.




annars så är hon fortfarande snorig. sambon sa att han kännt sig snuvig och själv har jag ont i halsen. så snart ligger vi sjuka hela bunten!

konsten att dra ner på utgifterna

2008-01-30 @ 09:10:52 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

konsten att spara pengar.... ja hur gör man egentligen? kan någon tala om det för mig?
jag är verkligen ingen ekonomisk människa och att spara pengar suger jag på. speciellt då det ska sparas till större summor. dessutom är det skit tråkigt!

just nu kör vi på "Många bäckar små..." metoden här hemma. inte speciellt kul att snåla hela tiden men om det ska bli nå pengar sparade så måste vi. då måst man tacka nej till en fika på stan eller en utekväll ibland. tyvärr.

efter många tankar och funderingar så har jag kommit fram till hur man kan spara pengar i vardagslivet (med småbarn). vissa metoder kör vi stenhårt på och vissa saker skulle vi kunna bli bättre på.

- tygblöjor
ingen hemlighet att jag love tygblöjor! men det är först nu jag fattar hur bra det egentligen är. vad har hänt? jo tösan har växt ur sina tygisar och vi har kört på engångs ett tag nu. sjukt dyrt!
visst kostar det att köpa tygisar men man tjänar på det i slutändan. nu har vi turen att ha en jättesnäll morfar till tösan som ska köpa nya, större tygisar åt henne i födelsedagspresent.

- morötter, bönor, linser mm
fyll ut maten med nyttigheter. riv ner 2 morötter i köttfärsen. hacka ner en extra lök (om du tycker det är jobbigt att hacka så kan du använda rivjärnet!), häll i bönor eller färdigkokta linser och så har du 3dubblat en portion köttfärs! bönor måste man nog ge en chans eller 3 innan man vet om man tycker om dem. jag hade väldigt svårt för konsistensen hos kidneybönorna först.
visste ni förresten att ett barn måste prova en och samma maträtt (eller grönska) 10 gånger innan barnet kan säga om den gillar det eller inte?detta beror på att barn har fler smaklökar en vuxna!

- tygtrasor
sådana som finns på IKEA på barnavdelningen för typ 19 kr. jättebra att torka av tösan med, istället för papper. de med orange ögla används som spytrasor. de med gul och grön ögla används till munnen och händerna efter maten. de med blå öglan används till rumpan. helt plötsligt köper vi en bal mindre i månaden ;). nej kanske inte riktigt men man spara faktiskt några kr i månaden och sen är det helt klart bättre för naturen!

- toapapper
här kan man inte vara kräsen. lambi är mjukt och fint men kom igen nu! jag vill inte lägga en halv förmögenhet på att torka mig i rumpan! nej här kör vi på stora balar som Netto i Haparanda. billigt, bra och räcker länge.

- lördagsgodis
godis EN gång i veckan. ELLER chips, eller utemat eller en tidning eller... osv. förslagsvis på lördagar då ens egna barn (om de nu är i den åldern) också äter godis. unnar man sig inget så är risken för att åka dit rejält väldigt stor! men bara en sak och bara en gång i veckan.

- födelsedagar och julafton
önska dig sådant du behöver. strumpor, långkalsonger, paket med schampo, balsam och tvål, kastruller osv kanske inte är så jätte kul att få men någonting (jag) faktiskt behöver med jämna mellanrum och om mamma köper detta åt mig så slipper jag lägga pengar på det.
glöm inte att bjuda på tårta, men baka den själv. dags att damma av kokboken du fick av farmor när du gick i 9:an kanske? att göra tårta är väldigt lätt och har du ingen kokbok så finns ju alltid internet!

- storhandla storpack
ja behöver man säga så mkt mer? försök månadshandla det som går och köp storpack. ibland kanske man kan nöja sig med en lite billigare tvål, eller diskmedel, eller schampo eller vad det nu kan vara.

- lyxa till det billigt
med sambon:
en romantisk middag behöver inte innehålla oxfilé. börja med att duka fint. använd en duk (har ni ingen så kan ni använda ett lakan). fram med de finast tallrikarna, vinglasen servetter och fina bestick, som matchar! fyll köket med levande ljus och fixa lite romantisk musik (Frank Sinatar kanske?). ordna upp maten fint på tallrikarna eller häll upp snabbmakaronerna i en fin skål och rada upp köttbullarna på en separat tallrik.
sex är gratis och kul! speciellt ny duschad i en renbäddad säng. det krävs inte ås mkt för att piffa upp sexlivet. isbitar och hett vatten härlig kontrast. skärpen från morgonrocken och en sjal används för dominans. ett bra glidmedel och levand ljus höjer stämningen. totalt mörker och knäpptyst eller musik och lampor. våga pröva nya saker.
ordna spa för varandra. om ni har badkar så fyll det med varm vatten och lite olja (babyolja är billig och bra och finns i de flesta barnhem). lite levande ljus och lugn musik för att höja stämningen kanske? lägg på en ansiktsmask och en hårinpackning på din partner. fila naglarna och smörj in nagelbanden. fila fötterna (efter att han/hon gått tupp ur badet). peela kroppen, fila tånaglarna, smörj in från topp till tå (använd ansiktssalva till ansiktet även om de är en kille, låna ut din egen ;)), trimma ögonbrynen och avsluta med en helkroppsmassage.
med familje:
lunchpicknink på vardagsrummsgolvet. undan med alla möbler och fram med den största filten nu har! gör en makarosallad, lite mackor och någon frukt. blanda saft och duka fram papperstallrikarna och plastmuggarna. lite "sommartider hej hej sommar tider" ur högtalarna och allt är klart.
lekparken är gratis, underskatta den inte!
med vännerna:
filmkvällar är hur kul som helst, speciellt med ett gäng tjejer. en tar med sig filmer, en tar med sig dricka, en tar med sig chips/gods popcorn eller vad det nu kan vara så är allt klart!


och tänk igenom alla inköp. själv tänker jag "kina mat eller XXX" sen får jag välja själv. vilket är viktigast?

malins lillsessa

2008-01-29 @ 08:34:01 Permalink att vara mamma Kommentarer (0) Trackbacks ()

igår fick jag den stora ära att hälsa på malin och fredrik och se deras lilla elvira :D.
hon var så söt och så LITEN! helt sjukt att de är så små i början. och endå har ju vi en, och liv var ju änun mindre.
jag VET ju att hon var lite, ja ännu mindre en elvira men det är inte någonting man KOMMER IHÅG. man följer med liv i hennes utveckling och när hon växer. det är som att liv alltid vart så som hon är nu!  haha

ja men malins lillsessa var verkligen jättefin :). grattis till er!
hoppas de får nytta av presenterna också. blev innte riktigt sådan där traditonella pressenter men tänkte de kunde vara bra med blöjor och annat jox ;)


och grattis till alal er andra som fått bebisar, det är babyboom i kalix!

sjukt jobbig vecka....

2008-01-28 @ 01:12:51 Permalink att vara mamma Kommentarer (1) Trackbacks ()

vi har varit hundvakt i Haparanda. åkte dit i tisdags och kom hem igår på eftermiddagen.
det var väl mer eller mindre ett helvete. snöstorm, kallt ute, kallt inne, pelletshinkar som skulle in, höns som skulle ha mat, 4 hundar som fick psykbryt för att de saknade mamma och arto, en tösa som inte sov, skällande och ylande på nätterna, en tösa som tjorva till max när man skulle byta blöja, som inte sov på nätterna, som vaknade kl fyra på morgonen...

jag vart väldigt glad när vi äntligen kunde åka hem.men här verkar det fortsätta för nu är tösan täppt i näsan och kan inte sova om hon inte får sitta i famnen på mig. jaha.. ok att hon inte skriker men när fan ska jag få sova?!

kalas

2008-01-27 @ 21:04:09 Permalink att vara mamma Kommentarer (0) Trackbacks ()

den 23:e feb firar vi livs 1-års dag och vi hoppas på att ni vill komma och fira med oss. vi har öppet hus mellan 12-18 och det bjuds på tårta och annat gott


livs önskelista:
strumpor och långkalsonger (sådana UTAN inbyggd fot)
nappar
kläder (strl 70-80)
tallrikar, muggar och bestick
en docka

mammas tips:
förbrukningsvaror (!) så som blöjor (8 kg+), barnmat (hipp eller NAN2), våtservetter, badolja osv

pappas tips:
WII :D

detta vill vi INTE ha:
leksaker som kräver batterier och låter
leksaker med små delar
nallar
sängkläder
leksaker i hårdplast


ja det är lite fult att skriva önskelista så här. kanske kan uppfattas som lite girigt men det är för att tösan redan har så mkt och vi vill gärna få hem sådant hon behöver och inte sådant hon redan har!
hon har massor av leksaker! fick t.o.m. sätta undan lite från julen. nallar har hon, en hel hylla är fylld och dem leker hon inte med. leksaker som har batterier och låter går sönder efter ett par smällar här hemma. väldigt onödigt att spendera pengar på! leksaker i hårdplast går också sönder, iaf för det mesta!
sängkläder har hon också, två hyllor.
så istället för att sätta pengar på sådant som endå bara kommer stå längst inne i förrådet så kan man faktiskt köpa något hon har användning för, eller sötta pe ngarna på välgörenhet!

hela familjens önskan:
att ni kommer förbi och firar med oss!

Vad kvinnor och män säger och menar

2008-01-02 @ 09:47:03 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()


Vad kvinnor och män säger och menar

Kvinnans ordlista:
* Ja = Nej
* Nej = Ja
* Kanske = Nej
* Jag är ledsen.. = Du kommer bli ledsen
* Vi behöver = Jag vill ha
* Vi behöver prata = Jag behöver klaga
* Okej... gör så = Jag vill inte att du gör det
* Du är.. så manlig = Du måste raka dig och du luktar svett
* Ja, det är ditt beslut = Det rätta beslutet borde vara uppenbart nu
* Gör som du vill = Du kommer få betala för det här senare
* Du är verkligen uppmärksam ikväll = Är sex allt du tänker på?
* Var romantisk, släck ljusen = Jag hatar mina lår
* Det här köket är så opassande = Jag vill ha ett nytt hus
* Jag skulle vilja ha nya gardiner = Och nya möbler, nya tapeter...
* Häng tavlan där! = Nej, jag menar DÄR!
* Jag hörde ett ljud = Jag märkte att du höll på att somna
* Älskar du mig? = Snart kommer jag be om något dyrt
* Hur mycket älskar du mig? = Jag gjorde något idag som du
verkligen inte kommer gilla
* Jag är klar om en minut = Ta av dig skorna, och hitta nån schysst
hockeymatch på TV
* Är min rumpa stor? = Säg att jag är vacker
* Du har verkligen lärt dig att kommunicera = Så länge du håller
med mig
* Lyssnar du ens på vad jag säger? = För sent, nu är du snart död
* Jag skriker inte! = Jag säger något viktigt


Mannens ordlista:
* Jag är hungrig = Jag är hungrig
* Jag är trött = Jag är trött
* Vill du gå på bio? = Eventuellt vill jag ha sex med dig
* Får jag bjuda dig på middag? = Eventuellt vill jag ha sex med dig
* Kan jag ringa dig någon gång? = Eventuellt vill jag ha sex med dig
* Fin klänning! = Snygg urringning
* Du ser spänd ut, vill du ha massage? = Jag vill ta i dig
* Vad är det som är fel? = Varför gör du så stor grej av det här?
* Vad är det som är fel? = Jag antar att sex ikväll är uteslutet
* Jag har tråkigt = Vill du ha sex?
* Jag älskar dig = Låt oss ha sex nu.
* Jag älskar dig också = Okej, nu har jag sagt det. Det är nog bäst
för dig om vi har sex nu!
* Ja, jag gillar din nya frisyr = Jag tyckte bättre om det förut
* Ja, jag gillar din nya frisyr = Sjuhundra spänn och det ser inte ett
dugg annorlunda ut!
* Låt oss prata = Jag försöker visa att jag är en djup person och då
kanske du vill ha sex med mig sen.
* Vill du gifta dig med mig? = Jag vill göra det olagligt för dig att
ha sex med andra typer.