konsten att dra ner på utgifterna

2008-01-30 @ 09:10:52 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

konsten att spara pengar.... ja hur gör man egentligen? kan någon tala om det för mig?
jag är verkligen ingen ekonomisk människa och att spara pengar suger jag på. speciellt då det ska sparas till större summor. dessutom är det skit tråkigt!

just nu kör vi på "Många bäckar små..." metoden här hemma. inte speciellt kul att snåla hela tiden men om det ska bli nå pengar sparade så måste vi. då måst man tacka nej till en fika på stan eller en utekväll ibland. tyvärr.

efter många tankar och funderingar så har jag kommit fram till hur man kan spara pengar i vardagslivet (med småbarn). vissa metoder kör vi stenhårt på och vissa saker skulle vi kunna bli bättre på.

- tygblöjor
ingen hemlighet att jag love tygblöjor! men det är först nu jag fattar hur bra det egentligen är. vad har hänt? jo tösan har växt ur sina tygisar och vi har kört på engångs ett tag nu. sjukt dyrt!
visst kostar det att köpa tygisar men man tjänar på det i slutändan. nu har vi turen att ha en jättesnäll morfar till tösan som ska köpa nya, större tygisar åt henne i födelsedagspresent.

- morötter, bönor, linser mm
fyll ut maten med nyttigheter. riv ner 2 morötter i köttfärsen. hacka ner en extra lök (om du tycker det är jobbigt att hacka så kan du använda rivjärnet!), häll i bönor eller färdigkokta linser och så har du 3dubblat en portion köttfärs! bönor måste man nog ge en chans eller 3 innan man vet om man tycker om dem. jag hade väldigt svårt för konsistensen hos kidneybönorna först.
visste ni förresten att ett barn måste prova en och samma maträtt (eller grönska) 10 gånger innan barnet kan säga om den gillar det eller inte?detta beror på att barn har fler smaklökar en vuxna!

- tygtrasor
sådana som finns på IKEA på barnavdelningen för typ 19 kr. jättebra att torka av tösan med, istället för papper. de med orange ögla används som spytrasor. de med gul och grön ögla används till munnen och händerna efter maten. de med blå öglan används till rumpan. helt plötsligt köper vi en bal mindre i månaden ;). nej kanske inte riktigt men man spara faktiskt några kr i månaden och sen är det helt klart bättre för naturen!

- toapapper
här kan man inte vara kräsen. lambi är mjukt och fint men kom igen nu! jag vill inte lägga en halv förmögenhet på att torka mig i rumpan! nej här kör vi på stora balar som Netto i Haparanda. billigt, bra och räcker länge.

- lördagsgodis
godis EN gång i veckan. ELLER chips, eller utemat eller en tidning eller... osv. förslagsvis på lördagar då ens egna barn (om de nu är i den åldern) också äter godis. unnar man sig inget så är risken för att åka dit rejält väldigt stor! men bara en sak och bara en gång i veckan.

- födelsedagar och julafton
önska dig sådant du behöver. strumpor, långkalsonger, paket med schampo, balsam och tvål, kastruller osv kanske inte är så jätte kul att få men någonting (jag) faktiskt behöver med jämna mellanrum och om mamma köper detta åt mig så slipper jag lägga pengar på det.
glöm inte att bjuda på tårta, men baka den själv. dags att damma av kokboken du fick av farmor när du gick i 9:an kanske? att göra tårta är väldigt lätt och har du ingen kokbok så finns ju alltid internet!

- storhandla storpack
ja behöver man säga så mkt mer? försök månadshandla det som går och köp storpack. ibland kanske man kan nöja sig med en lite billigare tvål, eller diskmedel, eller schampo eller vad det nu kan vara.

- lyxa till det billigt
med sambon:
en romantisk middag behöver inte innehålla oxfilé. börja med att duka fint. använd en duk (har ni ingen så kan ni använda ett lakan). fram med de finast tallrikarna, vinglasen servetter och fina bestick, som matchar! fyll köket med levande ljus och fixa lite romantisk musik (Frank Sinatar kanske?). ordna upp maten fint på tallrikarna eller häll upp snabbmakaronerna i en fin skål och rada upp köttbullarna på en separat tallrik.
sex är gratis och kul! speciellt ny duschad i en renbäddad säng. det krävs inte ås mkt för att piffa upp sexlivet. isbitar och hett vatten härlig kontrast. skärpen från morgonrocken och en sjal används för dominans. ett bra glidmedel och levand ljus höjer stämningen. totalt mörker och knäpptyst eller musik och lampor. våga pröva nya saker.
ordna spa för varandra. om ni har badkar så fyll det med varm vatten och lite olja (babyolja är billig och bra och finns i de flesta barnhem). lite levande ljus och lugn musik för att höja stämningen kanske? lägg på en ansiktsmask och en hårinpackning på din partner. fila naglarna och smörj in nagelbanden. fila fötterna (efter att han/hon gått tupp ur badet). peela kroppen, fila tånaglarna, smörj in från topp till tå (använd ansiktssalva till ansiktet även om de är en kille, låna ut din egen ;)), trimma ögonbrynen och avsluta med en helkroppsmassage.
med familje:
lunchpicknink på vardagsrummsgolvet. undan med alla möbler och fram med den största filten nu har! gör en makarosallad, lite mackor och någon frukt. blanda saft och duka fram papperstallrikarna och plastmuggarna. lite "sommartider hej hej sommar tider" ur högtalarna och allt är klart.
lekparken är gratis, underskatta den inte!
med vännerna:
filmkvällar är hur kul som helst, speciellt med ett gäng tjejer. en tar med sig filmer, en tar med sig dricka, en tar med sig chips/gods popcorn eller vad det nu kan vara så är allt klart!


och tänk igenom alla inköp. själv tänker jag "kina mat eller XXX" sen får jag välja själv. vilket är viktigast?

Kommentarer

Postat av: Elin

Kära nå´n vad mysigt det lät =) Mys med förhållanden!

2008-02-19 @ 10:01:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback