miljön...

2008-03-28 @ 08:50:39 Permalink Allmänt Kommentarer (4) Trackbacks ()

Varför gör inte folk någonting åt det växande klimathotet? Varför väljer man att blunda fastän bevis efter bevis läggs fram?

Kanske det beror på att man inte tror att de kommer drabba en själv eller så kanske man tror att allt är en bluff. Vad vet jag?

 

Om du är en av dem så vill jag ha följande sagt: tänk på mitt barn, på min lilla tösa! Tänk på mina barnbarn. Ja tänk på alla barn och alla blivande barn. Ska de behöva lida för våra misstag och vår lathet?

Och om du inte tror på klimathotet så bör du endå vara medveten om att jordens resurser börjar gå mot sitt slut. Sopbergen växer, vattnet förorenas, luften förorenas, djuren utrotas. Jag läste någonstans att den svenska torsken minskat med 80 % de 20 senaste åren. Borde det inte vara allarmerande?

 

Så vad ska man göra undrar ni kanske, eller kanske fortsätter ni blunda. Kanske fortsätter ni förstöra utan minsta tanke på vår gemensamma framtid. Kanske sitter ni nu och tänker "ja men det spelar ingen roll om jag sopsorterar för ingen annan gör ju de".

Jag förstår att folk tycker det är jobbigt att sopsortera ALLT. Jag förstår att folk tycker det är äckligt med kompost. Men om man (som vi) väljer att få hem reklam så tycker jag gott man kan sopsortera det. Papper och tidningar är inte jobbigt och det är inte äcklig att sortera. Gör man inte de så är man helt enkelt bara lat och obrydd. Vi sorterar papper, kartong, glas och elektronik. Visst hamnar någon mjölktetra i sopporna tillsammans med någon lite papperslapp men det mesta åker till miljöstationen.

 

Alla kan göra något. Alla borde göra något. Däremot kan inte en göra allt. Det förstår ju vem som helst. Men att köpa hem miljömärkt tvättmedel är då fan inte så svårt! SKONA hade fått bäst i test i någon tidning. Dessutom räcker det länge om man inte överdoserar. Sköljmedel är onödigt att överhuvudtaget lägga pengar på, enligt mig.

Idag finns det ett ekologiskt alternativ till minst hälften av alla varor på affärerna. Visst kostar det några kr mer men de innehåller mer näring och man slipper giftiga bekämpningsmedel. Man blir rekommenderad att äta 5 frukter om dagen. Om man väljer ekologiska alternativ så kan man minska ner till fyra. Och om du på något sätt känner att du inte förtjänar att äta ekologiskt så tänka iaf på dina barn. De ska väl endå få de bästa? De gånger tösan får burkmat så är det HIPP eller SEMP EKOLOGISKT som gäller. Sedan sopsorterar vi burkarna. Annars köper vi ungefär 1/3-hälten ekologiskt. Vi kör lite med varannan gång. Varannan gång blir det ekologiska bananer, varannan gång "vanliga".

 

Oj vad länge jag skulle kunna fortsätta med detta. Ät mer grönsaker och vegetariskt. Att föda upp djur ger mer utsläpp än att transportera dem! Ta med egna påsar till affären ibland. Panta alla burkar. Åk buss eller gå. Tvätta inte en halvfull maskin om du inte kan välja den inställningen på tvättmaskinen. Köp begagnat. Ge bort saker du inte använder istället för att slänga dem. Osv i all oändlighet.


Kommentarer

Postat av: Malin

Håller fullständigt med.. Det är tragiskt att folk inte vill förstå vars världen är påväg.. Luften luktar knappt friskt nå mer ju! Är inte det en varning? Nä, stackars våra barn och barnbarn.. :(

2008-03-28 @ 09:53:57

Postat av: Fia

hehe kände ju mig nyttig helt plötsligt, iaf lite, eldar med ved hemma så all min rklam o alla andra papper oxå för den delen åker i pannan här hemma o jag pantar alla mina burkar. åka buss kan ju nån själv pröva på med två små barn o
en syskonvagn, de e
inte det lättaste men nog har jag åkt buss ibland då jag saknar körkort. ekologiska matburkar o sånt har jag då inte råd med, fick uträknat våran ekonomi för ett år sen o då låg vi -5000kr/månad o då var det bara räknat på sådana räkningar som kommer varje månad. så ni förstår ju om jag sitter o betalar skulder nu när vi får in lite bättre med pengar så varje krona räknas här hemma fortfarande:( men tvättmaskiner å sånt körs då aldrig halvtomma o hänger upp det mesta o torkar, under vintern brukar dock barnens kläder åka i torktummlaren. just ja o så odlar jag ju kryddor själv nu o i sommar blir det ett land ute på gården, få se om man skaffar ett växthus nångång oxå:) de måste ju iaf vara nyttigt. oj vad långt detta blev..

2008-03-28 @ 16:00:48
URL: http://jezzamyn.blogg.se

Postat av: Fia

appropå torsken så är svensk torsk utrotnings hotad så försök låta bli o äta torsk iaf sån som man vet kommer från sverige. i typ 2-3 år sen har fiskbeståndet hämtat sig

2008-03-28 @ 16:14:21
URL: http://jezzamyn.blogg.se

Postat av: camilla'

jag borde allvarligt skärpa mig, ja tack jag är medveten om det. Och det är just sådana konsekvenser på jorden och miljön som får en och fundera ifall man ens vill föda barn till denna världen ;o

2008-03-28 @ 21:22:36
URL: http://ccurry.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback