vi söver vå 1,5 åring i famnen

2008-09-30 @ 07:55:01 Permalink att vara mamma Kommentarer (1) Trackbacks ()

Jag tror många reagerar på det faktum att vi söver vår 1,5 åring i famnen. Många verkar tro att det är en bekvämlighetsgrej eller att vi helt enkelt är veka föräldrar. Men det är inte det de handlar om, inte för mig i alla fall. Visst är det bekvämt och visst är det jobbigt att lyssna på när hon skriker, det kan jag hålla med om. Men jag tänker så här: om jag (Mia 22 år) tycker att det är jobbigt att somna själv och alltid vill ha goben bredvid mig, och helst ska han dessutom stryka mig i håret, hur ska jag då kunna begära att en 1,5 åring ska kunna somna själv instängd i ett mörkt rum? Ibland går det jättebra att bara lägga henne i sängen på kvällen och hon somnar själv men börjar hon skrika då tar jag/goben upp henne. Hon skriker inte för att vara dum. Hon skriker för att hon känner sig rädd och övergiven. Och även om JAG vet att det inte kommer hända nått, att jag inte har övergivit henne bara för att jag lagt henne där så vet ju inte hon det. Hon reagerar bara på de känslor som infinner sig hos henne. Ungefär som med folk som är rädd för spindlar; man vet att spindeln (i 99,9 fall) inte är farlig men man blir endå rädd/får panik. Och nu är det vuxna människor vi talar om, som inte kan kontrollera sina känslor för en lite spindel! Så om vuxna människor inte kan förstå att spindlar i Sverige inte är farliga, hur ska jag då kunna kärva att min 1,5 åriga dotter ska försåt att jag inte överger henne och att hon inte ska vara rädd när jag lägger henne ensam i ett mörkt rum? Dessa känslor kan jag inte ignorera. Så enkelt är det. Jag vill lära mitt barn att jag finns där för henne när hon är ensam och rädd och behöver mig/goben. Tids nog, med hjälp av massvis av trygghet och kärlek, kommer hon lära sig att somna själv. jag tvivlar starkt på att vi kommer få sitta med henne i famnen när hon är 18 år.

 

Detta är inte menat som kritik mot dem som vill få sina barn att somna själv i sängen. Detta är bara en (ganska utförlig) förklaring till varför jag/vi gör som jag/vi göra. Alla gör det de anser att är bäst för deras barn. Alla barn är olika och har olika behov. Jag anser att mitt barn har ett stort behov av närhet och därför tillfredställer jag det behovet.

 

mitt liv - mitt allt - min kärlek

första dagen själv

2008-09-29 @ 19:50:23 Permalink att vara mamma Kommentarer (0) Trackbacks ()

Såja… nu var tösans dag till ända. Har just lagt henne och diskat bort lite disk.

 

Dagen har gått jätte bra. Efter matten cyklade jag hem med en cykel som knappt har nå luft i däcken. Goben påstår att de inte är punktering på den, utan att de bara är fel på ventilerna eller gummit eller vad det nu var. Jag vet inte riktigt… kan ju inte sådant där. Vet inte ens hur man pumpar i mer luft! Så jag får cykla med ett platt bakdäck tills han kommer hem och är min riktiga karlakar ;).
Hur som helst så plugga jag lite efter att jag kommit hem.
Efter ett tag tyckte jag att jag gjort nog mkt matte för dagen och la undan böckerna och började plocka och städa lite. Ni vet allt det där vardagliga plockandet. En strumpa som hamnar i tvättkorgen tillsammans med en skitig tröja i strl 74. Några skor som ställs i prydlig rad under hatthyllan. Disk som plockas in efter att de torkat. Köksbor och vardagsrumsbord som torkas rena. Papper och papp som lämnas till återvinningen. Sedan var det äntligen dags att hämta tösan från förskolan.

 

Jag är alltid tidig när jag hämtar henne. För det mesta 10 min. ibland 15. Jag vet att jag inte borde. Jag vet att man ska hålla sina tider och att det antagligen stör i personalens planering när jag kommer tidigt men jag kan inte låta bli! Den sista halvtimman innan jag ska hämta tösan går jag omkring i lägenheten och bara väntar på att klockan ska bli så pass att jag äntligen kan gå och hämta hem henne. Jag saknar henne så fruktansvärt när hon är där borta. Speciellt nu när goben inte är hemma. Så då går jag tidigt. Så enkelt är det.
Och hon blir alltid lika glad när jag hämtar henne. För det mesta sitter hon fortfarande kvar vid matbordet för jag hämtar henne alltid efter att de ätit lunch. Och när hon får syn på mig vill hon upp i famnen på en gång. Sen ger hon mig alltid en jättekram och sedan stryker hon mig på kinden eller i håret med sina kladdiga fingrar. Då känner man verkligen hur extremt mkt man älskar henne, den lilla trollungen.
När vi går från förskolan vinkar hon glatt till personalen och alla andra ungar. Och för det mesta brukar hon somna ganska omgående. Förut var det ALLTID goben som sövde henne efter att hon kom hem från förskolan så det var jag lite orolig för men det har gått hur bra som helst att somna med mig med.

 

Efter att hon sovit 1 och en halv timme så gick vi ut i ca 1 och en halv timme. Vi gungade, sprang omkring bland husen och lekta i sandlådan. Härligt att komma ut i friska luften men tillslut var vi tvungna att gå in. Dels började bilvägen locka på tösan lite för mkt och dels så började klockan närma sig middag.

 

Efter middagen, som bestod av kassler, hemmagjord potatismos och morötter, tog vi det bara lugnt och slappa med varsin bok. Både jag och tösan var rätt slut efter all lek ute och dessutom hade båda ätit rejält med middag.

När klockan närmade sig sex fick tösan hoppa i badet. Sedan prövade jag med kvällsgröt men de gick inte alls. Hon ville inte ha. Det var också en sak goben brukade fixa. Så fort hon inte ville äta med mig så tog han över och fick henne att äta. Nåja, nu ville hon inte så hon fick en flaska ersättning istället. Sedan la vi oss i soffan och kollade på amerikansk underhållning. Och helt plötsligt sov hon.

 

Så efter att ha lagt henne i sängen, diskat undan och småplockat lite till så sitter jag äntligen här för att skriva ner allt som hänt idag. Kanske inte så mkt, egentligen inte speciellt och säkert ganska ointressant för andra att läsa. Men om några år kommer säkert detta vara något JAG uppskattar att läsa.     

första natten själv

2008-09-29 @ 06:56:25 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()

Nu har den första natten passerat och vi har överlevt!
Visst var det jobbigt att sova själv i en stor dubbelsäng som faktiskt är gjord för två. Och visst var det jobbigt att tösan vakande två gånger för att äta och för att få blöjan bytt men det kan jag ta. Hellre två gånger än tre gånger! Men att katten dessutom väckte mig två gånget, en gång för att få mat och en gånge för att få komma ut, stör mig faktiskt ganska mycket! Men vi överlevde natten och alla mår bra.
 Det jag var mest rädd för var ju ensamheten och rädslan som brukar följa med den. Men de känslorna klarade jag mig undan igår. Faktiskt. Otroligt nog!

 

Pratade med goben i telefon i över en timma igår. Han hade det ok där borta. Gubben han skulle dela stuga med och arbeta med var inte där. Och när jag pratade med honom i morse så visade det sig att han fortfarande inte kommit. Han vet inte riktigt vad han ska göra för han vet ju inte vart hans arbetsplats ligger eller vad hans arbetsuppgifter består av! Det skulle ju gubben hjälpa honom med. Men han skulle klä på sig och ringa sin chef (som är placerad här i K) och höra med honom. Han är så duktig. Jag är så stolt över honom. Min gobe, min älskade, mitt allt!

 

Nu ska jag själva samla ihop mina matteböcker och allt sådant. Tösan ska ju på förskolan och själv ska jag på mattelektionen.

hunnit med idag:

2008-09-28 @ 10:10:51 Permalink Allmänt Kommentarer (3) Trackbacks ()

Gjort idag (skryter ;)):

 

Räknat matte. Ok, bara fyra tal men endå… kan ju inte rå för att tösan bestämde sig för att vakna tidigt!

 

Gjort matlådor:

Köttfärsås med pasta

Köttfärslimpa med potatis, broccoli och sås

Kassler med potatis, majs och sås

Blodpudding med finrivna morötter

Pasta med falukorv och broccoli

 

Japp, de kommer goben få äta där borta sen. Och de kanske är värt att nämna att jag diskade bort allt efter att jag var klar med all matlagning.

 

Sen blev det en del packande. Fixade en riktigt snygg ”säng” åt goben! Ni vet sådana där jätte tunna bäddmadrasser? Tog en sådan och la på golvet. på den la jag ett lakan, längst upp en kudde och sen ett täcke över det. Sen rulla jag ihop allt och försökte pressa in de i en ica påse. Inte ens halva gick i… tillslut, med en del våld, så fick jag ner bädden i gobens väska. Så nu har han nog det mesta med sig. Fattas de nå så finns det ju affärer där borta. Verktygen och arbetskläderna får han sköta själv för jag vet inte vad som ska med.

 

Vi har även hunnit till affären en sväng. Goben fick sig en snusdosa genom att muta mig med benn&jerrys ;) haha.

 

Nu ska jag snart börja med lunchen (måste bara bli medlem på en sida som en viss person har tjata om några gånger nu. Vi ska inte nämna belas namn) . Tänkte lyxa till det med vitlöksmarinerad fläskfilé, strips och nå sås. Måste ju ha en ordentlig avskedslunch för sen åker min älskade gobe…

imorgon åker goben

2008-09-27 @ 06:49:56 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Imorgon åker älskade goben och jag kommer sakna honom som aldrig förr!

 

jag och goben - kärlek!

 

Själv vet jag inte riktigt hur jag ska göra. Antingen åker jag och tösan till mamma och stannar där några dagar eller så blir vi helt enkelt kvar hemma.

 

Anledningen till att haparanda lockar så mkt just nu är för att jag har haft väldigt ont i benen och i ryggen de senaste dagarna.  Skulle vara skönt att inte bli helt ensam med tösan liksom, inte nu när bene värker. Och när jag ändå är där så kan jag ju be A hjälpa mig med matten. Han är ju väldigt bra på det.

 

Nåja, vi får väl se vad som händer. Jag velar ju som bekant väldigt mkt.

dagens frukost

2008-09-26 @ 06:58:48 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Dagens frukost har bestått av en lien skål musslie (kanske 2 dl) och sen delade jag och tösan på en smoothie som vart gjord på banan, honungsmelon, vindruvor, havregryn och mjölk.  Ja, och kaffekoppen för min del då såklart!

 

Nu mår jag lite småilla och kommer nog att undvika att äta så mkt imorgon.

Hur som hels så funderar jag på att dra till gymmet om en timme eller så…

effektiv förmiddag

2008-09-25 @ 12:41:16 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Denna förmiddag har vart väldigt effektiv måste jag säga.

 

Morgonen började i vanlig ordning med en kopp kaffe framför datorn. Kollade igenom Dn, Fl, bloggen och lite till. Sedan var det smink, kläder och hårborste som gällde. Efter ett tag vaknade goben och sedan tösan. Tjugo i åtta gick vi med henne till förskolan.

 

Därefter var det matte och matlagning som stod på schemat.
Som de flesta vet så kommer goben åka till Umeå för att jobba. Han åker på söndag förmiddag och kommer hem någon gång på fredag. Mest troligt på kvällen. Hur som helst så bestämde jag mig för att göra några storkok nu innan han åker så både han och vi ska kunna ha färdiga matlådor. För hur lyxigt är det inte att bara plocka ut en matlåda ur frysen? Goben kommer ju jobba hårt där och då tycker jag gott han ska slippa stå och laga både lunch och middag. Själv kommer jag vara ensam med tösan och då har man helt enkelt inte tid att stå och laga mat hur som helst! Haha.
Har packat ihop maten så att ”våra” lådor innehåller ca 1 ½ port så de räcker till både mig och tösan. 


Detta är vad jag har åstadkommit hittills:
köttfärssås (ca 6 lådor)
köttfärslimpa (ca 6 lådor)
veggfärs (ca 4 lådor)

 

Dessutom har jag skivat upp en falukorv och en kassler och slängt in i kylen. Då är det lätt att bara plocka ut och steka den mängden man behöver. Man ska göra det lätt för sig! Och mellan matlagandet och diskandet så har jag börjat på kap 3 i matteboken, fick gjort två hela sidor! De ni ;).

frukost

2008-09-25 @ 07:14:10 Permalink Allmänt Kommentarer (7) Trackbacks ()

God morgon

 

Dagen frukost består av följande:

En banan

¼ honungsmelon

Mjölk

2 msk havregryn

Mixat och klart!

bilder från idag och igår

2008-09-24 @ 19:06:34 Permalink att vara mamma Kommentarer (0) Trackbacks ()

bilder från igår:
















bilder från idag:





















usch, har haft så fullt upp de senaste dagaran. eller "usch" kanske är fel ord... visst är det kul att ha saker att göra men ibland blir man bara lite trött. svårt att hinna vila mellan pluggandet, promenerandet, utelekandet, städandet, diskandet, matlagningen och allt annat.
nåja, ikväll är det idol (igen) och då blir det att slappa framför tv:n


på måndag åker goben... kommer sakna honom.

goben har fått jobb

2008-09-23 @ 10:43:10 Permalink Allmänt Kommentarer (4) Trackbacks ()

Nu har bästaste goben fått jobb!

På måndag, eller på söndag kväll blir det ju, åker han till Umeå och ska hålla på med isolering och sådant. Kommer dessutom bli en helt ok lön, inte illa. Sen kommer han hem på fredag kväll.

 

Kommer nog gå bra. Om inte annat så åker jag till mammsen och sitter där med tösan tills goben kommer hem igen ;).

Kommer bli skönt att få sakna varandra ett tag. Nu har vi ju båda gått hemma ett tag och man blir ju lite… mätt. Haha.

främja amning - bojkotta Nestlé-produkter???

2008-09-22 @ 11:49:33 Permalink att vara mamma Kommentarer (0) Trackbacks ()

främja amning - bojkotta Nestlé-produkter???


läs mer om det här:
http://www.amningshjalpen.se/foreningen/nestlebojkotten.htm

dessutom är ju Nestlé väldigt känt för att inte tänka på miljön för 5 öre så...

god morgon gott folk

2008-09-22 @ 06:37:33 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

God morgon gott folk!

 

Här sitter jag och mår lite småilla. Har käkat banan men det hjälpte inte så nu sitter jag med kaffe koppen. Lika bra att bli pigg med en gång.

 

Idag blir det hemmastudier för min del. Varför undrar ni? Till att börja med så kan jag ju nämna, för er som inte visste eller glömt bort, att vår tvättmaskin har gett upp nu. Så vi har börjat med tvättstuga! Det känns faktiskt helt ok. Så istället för att springa iväg och panik köpa en ny tvättmaskin som vi tänkte göra först så bestämde vi oss för att vänta lite. Kommer nog köpa en ny när goben fått jobb. Om ens då. Det blir nog en ny sen när vi lessnat på tvättstugan!

Hur som helst, anledningen till att jag tänkte ha hemmastudier idag är dels för att vi verkligen måste tvätta och det inte fanns någon annan tvättid än nu IDAG på morgonen. Eller visst finns det andra tider men vi kan inte vänta så länge! Goben kan inte ta det då han lovat grannen att köra henne till ett ställe och så skulle han åka iväg och höra om jobb i luleå.

Dels för att jag hade tänkt göra ett prova idag och jag känner mig inte redo. Ok, det är ingen som TVINGAR mig att göra det där satans provet om jag går dit eftersom alla studerar i egen takt men jag skulle känna väldigt stor press på mig, ifrån mig själv!

Så idag blir det hemmastudier. Jag ska försöka få in hela kap 2 i min hjärna. Önska mig lycka till, det kan jag behöva!

god morgon

2008-09-21 @ 07:29:01 Permalink att vara mamma Kommentarer (1) Trackbacks ()

God morgon

 

Här sitter jag, med ett glas vatten! De ni!

Drack kaffe tidigare men sen kände jag mig lite uttorkad så nu kör jag på vatten. Mkt bra, mkt bra.

 

Igår blev det lite senare än vanligt. Tösan ville inte riktigt sova så jag fick ta henne i sjalen efter min kvällspromenad. Ställde mig på crosstrainern och hon somnade efter ca 10 min.

Sedan gjorde vi plättar, goben ville ha. Fast sen åt han endå bara några st(ni vet sådana där små)!

Hur som helst så var väl klockan lite mer än den brukar vara när vi äntligen kom i sängs. Och väl i sängs så fick goben massage, vaderna och låren, eftersom stackarn har haft ont i benen hela dagen när vi vart ute så mkt idag. Hoppas de kommer fram till vad det är för fel snart.

 

 

Imorse klev jag upp halv sju. Det blev kaffe omgående. Sedan velade jag lite men tillslut bestämde jag mig för att gå ut en snabbis med hunden och lämna resten av familjen hemma, sovandes. Höll verkligen tummarna för att tösan inte skulle vakna så att goben inte skulle behöva stiga upp med henne. Han har ju tagit henne två eller tre gånger inatt. Och turen var med mig, för när jag kom hem så sussade alla, fortfarande, så sött.

Därefter blev det en kopp kaffe, bläddra i reklam och tillslut kläder och ansiktstvätt.

Blev lite uttråkad så smög in till goben för att mysa lite. Sen vaknade tösan så då var det bara att gå upp med henne. Vilket inte gör mig någonting, hon är ju världens finaste. Goben ligger kvar och sussar.

 

Snart blir det väl att sminka sig, sen gröt till tösan och sedan… ja sedan vet jag inte. Inga planer idag.

dagen lite snabbt:

2008-09-20 @ 19:44:23 Permalink att vara mamma Kommentarer (0) Trackbacks ()

lite bilder från idag

morgonen började med en lite promenad.
efter att giben vaknat gick vi ut hela bunten



emelie och fia kom ut med oss så Morris skulle få lite socialträning med andra hundar
gick hur bra som helst!


sötnosen fia :D


ute i gräset


Ådi joina oss efter ett tag


hela djurgänget

efter lunch och vila så blev det att åka till skogen




där någonstans är goben och plockar bär

"där är pappa"


Morris

väl hemma igen så fortsatte dagen med utelek



"kom nu pappa"

sen promenad med grannarna


hela gänget


tösan håller Morris


duktiga tjejen


sen håller tösan pappa i kopplet


här kommer de i full fart


sista bitem fick vi bära hem tösan.


sen:

middag för oss alla
tösan och goben åkte till affären
jag dammsög och diska
tösan lekte lite
kvällsgröt
tandborstning
hunden fick mat

Nu:
goben söver tösan
jag ska ut med Morris

haparanda resa med oväntat slut!

2008-09-19 @ 21:43:46 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

efter att ha konstaterat att tösan inte vart mer än snorig så drog vi iväg till happa.
pappa och lillasyster J fyller nämligen år idag!


tösan är glad över att få bära omkring på lite nya saker


systers hund = mobboffer?


middag mitt i fikat


tösan pratar med mormor och lovar att vi ska hälsa på där en sväng


syster J, 10 år idag. Grattis!


pappa, lite äldre än 10 år idag, Grattis!

efter ett tag gick vi ut för att leka. tyvärr började det regna så vi drog till mammsi istället.
och när vi åkte hem så hade vi helt plötslige med oss en grå, luden och fyrbent gäst!
han ska stanna hos oss en vecka eller två, eller kanske mer, vem vet?.
så vi säger välkommen till vår nya (tillfälliga?) familjemedlem Morris: