trevlig eftermiddag

2009-03-29 @ 10:31:26 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Igår vart det riktigt trevligt på eftermiddagen.
Vi var ute i solen, hela familjen. Till och med Ådi (katten) hängde med. Riktigt skönt med frisk luft och solsken.
Vi hittade en bob liknande sak i ladan så tösan satte sig på den och vi begav oss ut på en lite promenad ut på ängen och sedan in i skogen bakom ängen. Tyvärr hittade vi bara ett par solglasögon och tösan fick självklart ta på sig dem. Lilla coolingen. Haha.
Promenaden blev inte allt för lång då jag måste tänka på fogarna. Korta promenader och inte för fort. Tyvärr. Hade gärna promenerat omkring lite till. Det var så fridfullt där ute.

 

Det har varit jätte skönt att vara här ute i vojkkis. Så fridfullt och… skönt. Inga måsten.
Men visst börjar man sakna sällskap! Blir nog kul att komma hem igen också.

 

Idag skiner tyvärr inte solen. Men jag ska nog endå dra på mig täckbyxorna och bege mig ut på en kort prommis nu innan lunchen. Behöver lite mer frisk luft!
Efter lunchen ska tösan sova lite och sedan åker vi nog hem.

 

Och ni har väl inte glömt ställa om klockorna nu? Det är ju sommartid som gäller!

sömn och tankar om sommartid

2009-03-28 @ 05:56:31 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Första natten avklarad.
Har gått bra. Sovit bättre än på länge! Fastän tösan tjorvade lite inatt. Har inte ens märkt av katten fastän han har sovit i samma rum som oss. Känns underbart. Behövde nog helt enkelt bara lite miljöombyte. Man blir tokig av att bara vara hemma. Usch. Saknar min ex granne. Det var så bekvämt när hon bodde mittemot, bara att springa över. Nu är det värsta projektet med att ta sig dit de flyttat. Speciellt nu när man är gravid och har sammandragningar och foglossning, då är man inte sugen på långpromenad.
Nåja, det blir nog lättare till sommaren för då kan man cykla.


Idag vaknade tösan 05.25. Så ungefär halv sex med andra ord. Men om hon vaknar samma tid imorgon så är ju klockan halv sju! Glöm inte de gott folk. Sommartid!
Så vart är sommaren? Här är det ffs 20 minus! Det är INTE sommar.  

vill ha: en stuga ute i ödemarken

2009-03-27 @ 13:02:47 Permalink Gravid med Krabaten Kommentarer (1) Trackbacks ()

Ibland är det riktigt jobbigt att vara gravid.
Som när hormonerna stormar. Eller som när man inte får sova. Eller som när man inte kan kontrollera de stormande hormonerna för att man inte får sova!

Jag har inte sovit en hel natt, utan att vakna, sen … ja jag vet faktiskt inte när. Vaknar minst 3 ggr per natt. Minst. Så det blir inte så där överdrivet många timmars sömn, sammanhängande sömn.
Detta försöker jag kompensera genom att gå och lägga mig på dagen en stund. Oftast samtidigt som tösan ska sova. Tyvärr får jag sällan sova ostört då heller. Alltid är det något…
Varenda gång är någon som går för ”högt”. Fattar inte riktigt vad våra grannar håller på med men det är jäkligt duktiga på att låta! Sedan så är det toabesök.  Ett absolut måste. Obligatorisk närvaro. Katten är också duktig på att förstöra sömnen. Han ska in och ut ur sovrummet med jämna mellanrum. Eller så ska han upp på min mage. Eller så är det goben som ”bara tänkte vara snäll och stänga dörren så du får sova ifred”. Väldigt irriterande. Låt dörrjäveln vara öppen och se till att vara lite tyst så får jag sova i fred. Kom inte och stäng den JUST när jag lyckats somna. Morr! Grrr. Mörda.

Ja det kanske inte är så konstigt att man blir mer eller mindre galen när man aldrig får sova ut ordentligt. Det kanske inte är så konstigt att man inte lyckas hålla hormonerna i schack när man är så trött så man bara vill slå sig själv i huvudet med en stekpanna så man slocknar. Eller gömma sig i något bortglömd stuga ute i ödemarken (som endå har rinnande vatten, el och värme och alla andra bekvämligheter som faktiskt måste räknas som nödvändigheter för oss gravida).
hmm… stugan i ödemarken lät helt klart som de bästa alternativet. Får nog ta och börja leta efter en sådan.  

Men till dess får mammas hus ute i Vojkkis duga. Vi tänkte åka dit hela familjen och vara där över helgen. Mamma och kompani har åkt till pullinki och jag känner att de är dags för lite miljöombyte för den här familjen också.

trååååkigt

2009-03-26 @ 18:09:17 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()

här har man tråkigt. japp, japp!


jag, med spyhinken i bakgrunden! haha (det var faktiskt inte planerat att de skulle synas! haha)


goben tittar till mig, älskar


håller mig sysselsatt


killen håller mig sälskap

100 dagar

2009-03-26 @ 15:16:50 Permalink Gravid med Krabaten Kommentarer (1) Trackbacks ()

Idag är det 100 dagar kvar till BF. En graviditet består av ungefär 280 dagar.
Hade ju tänkt ”fira” genom att ta en bild på magen och ev möblera om i sovrummet. Istället ligger jag här i magsjuka. Kul, eller så inte. Orkar knappt resa mig upp, tur att man har en bärbar dator ;).

Under morgonen har jag inte ens kunnat få i mig en tsk vätska utan att kräkas. Nu börjar det nog bli bättre. Drack en munfull vatten för ca 10 min sen och de har inte kommit upp. Bara att hålla tummarna.
Jag är helt otroligt törstig. Ni förstår inte!
Och jag är less på att kräkas. Att kräkas galla måste vara bland det värsta som finns. Usch! Och att kroppen sedan, efter att gallan är ”slut”, försöker fortsätta kräkas är nog bland det jobbigaste som finns. Usch!

Nej nu ska jag försöka dricka lite till!

sjuk

2009-03-26 @ 05:20:02 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()





Jag
Har

Magsjuka






hur mkt ska DU gå upp i vikt?

2009-03-24 @ 15:49:09 Permalink Gravid med Krabaten Kommentarer (2) Trackbacks ()

det sägs ju att alla gravida "ska" gå upp olika mkt i vikt. oftas pratar man om något slags gyllende medeltal som ligger kring 12 kg.
vill man veta lite mer "exakt" vad som gäller för en själv så kan man gå in på http://www.niomanader.se/raknaUtVikt.asp och kika.
fast man ska nog inte vara så hård, vissa går upp mkt, andra lite mindre. och vissa går ner i vikt. så enkelt är det.
viktuppgången beror ju inte enbart på foster och fett. vissa får snällt räkna med ett X antal exktra kilon i form av vatten som samlas i kroppen, speciellt mot slutet

sommartid

2009-03-23 @ 06:59:36 Permalink att vara mamma Kommentarer (2) Trackbacks ()

Idag var det ”god morgon” 05.30 enligt tösan, igen. Men det gjorde mig inte så mkt. Känner mig faktiskt riktigt utvilad.
Den första halvtimmen (efter att jag fått mig min kaffekopp) gick åt till att funder på hur f*n vi ska få henne att sova längre på morgonen. Det känns ju lite väl tidigt att stiga upp halv sex, även om jag nu råkade vara utvilad just idag. Så efter en hel del tänkande kom jag på någonting riktigt smart: SOMMARTID!
eller ja… JAG kom ju inte på sommartid, den var det nog någon annan som ”uppfann”! Men jag kom att tänka på att det faktiskt snart är dags att vrida fram klockorna en timma. Efter lite googlande kom jag fram till att sommartiden börjar gälla 2009-03-29. Hoppas nu de stämmer så jag inte far med osanning här!
Så problemet är löst. Då kommer ju tösan vakna 06.30 istället för 05.30. Tänk så smart man kan vara ibland ;)

humörsvägningar

2009-03-22 @ 18:17:32 Permalink Gravid med Krabaten Kommentarer (1) Trackbacks ()

Idag har hormonerna spökat runt i kroppen rätt rejält.


Vi var i köket, hela familjen. Goben stod och gjorde varma mackor åt sig själv och jag försökte få upp förpackningen runt leverpastejen. Hade fått upp en liten bit men behövde en sax så jag kunde klippa upp resten. Sneglade lite på goben som stod med ryggen mot mig och fixade med sina mackor. Och helt plötsligt blev jag flyförbannad på att han inte fattade att jag faktiskt behövde en sax! HALLO liksom! Hur trög får man bli? Haha.
Kunde iaf kontrollera känslorna och bad snällt om en sax och förklarade sedan för honom om mina känslor. Och om hur nära han vart på att få årets utskällning!
1 min senare satt jag och tösan med varsin (ovarm) skiva limpa. Tösan skulle ha ost på sin så goben hyvlade till en bit åt henne. Hon tog emot biten sedan ville hon ha en till. Och istället för att lägga ostbiten som hon redan hade på längden som man brukar på en limpa så la hon den tvärs över. Ungefär som ”ja se ni nu att jag faktiskt behöver en till bit, den täcker ju inte hela mackan!”
Och det tyckte jag var väldigt lustigt. Det tyckte jag var så lustigt så jag började skratta. Och jag skratta non stop i över 2 min. Jag skratta så mkt så jag började grina och fick svårt att andas!

ja snacka om humörsvängningar!

längtar efter sommaren!

2009-03-21 @ 07:06:38 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()

Å vad jag längtar efter sommaren! Ni kan inte förstå… eller ja, de flesta av er förstår nog. Delar nog min längtan med de allra flesta svenskar!

Våren är helt ok. Vissa gånger är våren helt underbar. Härligt när solen skiner och asfalten kikar fram. MEN det är jobbigt med allt slask. Barn och slaks. Gärna barn utan vattentäta skor och slask. Behöver jag säga mer?
Sedan fryser ju slasket till is. Och så är det isbana hela vägen. Barn och isabana…
Nej den riktiga våren är underbar. Ni vet då så gott som all snö har försvunnit.

Ja visst är det hemska att jag överhuvudtaget ids gnälla när solen skiner så fint där ute?

Men sommaren... Man är inte lika begränsad som på vintern. Det är bara att gå ut. På med nå skor och en solhatt på kidsen och sedan är det bara att gå ut!
Och om man ska en lite längre bit så kan man ta cykeln utan att behöva vara rädd för att ramla och slå ihjäl halva sin familj.
Dessutom blir man lycklig. Solljuset gör en lycklig. Och så känns det som att dygnet har fler timmar när det blir ljust tidigt och mörkt sent. Jag utnyttjar de lite senare timmarna på ett helt annat sätt på sommaren. Vi är ute mycket senare. Det spelar liksom ingen roll att klockan är 18.00, vi kan endå gå ut och leka en timme innan tösan ska sova.
Och allt grillande. Å vad jag längtar efter att grilla! Och äta potatisallad, färska potatis, grönsallad… ja allt som hör till! Herre gud vad mysigt det är att ha över ett gäng kompisar och käka gillar till middag.

Och dessutom kommer ju krabaten till oss under den här sommare. Det längtar jag verkligen efter. En lite nyfödd skitunge. Å vad mysigt.
Å vad jag längtar efter sommaren!


bilder från förra sommaren:

så fint

2009-03-20 @ 07:06:18 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Idag vaknade jag klockan 05.55. Låg kvar ett tag i sängen och insåg att jag inte kunde somna om för att det kändes som att min blåsa skulle sprängas. Smög upp på toa och tänkte att jag lika gärna kunde stanna uppe.
så nu sitter jag här, nästan en timme senare. Har just ätit frukost och påbörjat min första kaffekopp för dagen. I lugn och ro. Solen kikar fram bland molnen och allt är bara … så fint.

 

Och nu hör jag tösan vakna. Over and out antar jag

ingen sammanhängande sömn

2009-03-19 @ 06:43:01 Permalink Gravid med Krabaten Kommentarer (2) Trackbacks ()

God morgon gott folk.

 

Idag verkar solen skina på. Härligt, härligt. Men jag blir nog hemma ifrån skolan idag. Är så otroligt trött så ni inte kan förstå. Förstår egentligen inte varför. Har ju börjat äta järntabletter och lägger mig i god tid på kvällarna.


Men så får man ju sällan någon längre sammanhängande sömn. Det ser alla min barn till.  
Först sparkar krabaten omkring inne i magen så man inte kan sova. Nu känner man det hur tydligt som helst. Sedan vaknar tösan (men det tar som tur är goben hand om). Så jag kan ligga kvar i sängen. Självklart kan jag aldrig somna om innan han kommit och lagt sig igen men jag kan ligga kvar iaf. Inte långt efter det så  är det bara att gå upp på toa för krabaten trycker mot blåsan.
Japp, då tänker man att allt är fixat och klart. Men icke. För just när man somnat om så börjar Ådi jama. Och jama och jama. Ja då är det bara att gå upp och se efter vad det är han vill. Inatt var det maten som var slut. Suck. Bara att fylla på matskålen och krypa ner i sängs igen. Lagom tills man kommit till ro och hittat sig en bekväm ställning (vilket inte är det lättaste nu när magen börjat bli så stor!) så kommer Ådi (IGEN). ”Mjaooo, mjao, MJAOOOO”.  Gaaaah! Upp, slänga ut katten, in på toa (två flugor i en smäll) och ner i sängen igen.
Sedan harjag faktiskt sovit fram till 06.00 då jag hörde att tösan steg upp.
Först förstod jag inte varför hon inte kom in till oss. Sedan kom jag på att vi lämnat chipspåsen framme på vardagsrummsbordet. Smög upp och mkt riktigt, där stod hon och mummsade på chipsen. Haha!

 

25:e graviditetsveckan

tips på pojknamn

2009-03-17 @ 08:25:26 Permalink Gravid med Krabaten Kommentarer (9) Trackbacks ()

Behöver tips på fina pojknamn.

Kan ju tillägga att jag gillar korta namn. Gärna svenska namn. Alltså inte ett namn som han får frågan "va, vad var det du sa? vad heter du nu igen?".
Fast samtidigt är det ju lite kul om det inte är allt för vanligt.
Som tex "Liv" (vår dotter heter så). Det, anser jag, är ett ljust, positivt, svenskt men samtidigt inte allt för vanligt namn.



ny vecka

2009-03-16 @ 06:20:36 Permalink Gravid med Krabaten Kommentarer (6) Trackbacks ()

Nu är vi inne på en ny vecka. Och dessutom är vi inne i den 25:e graviditetsveckan, kan ni tänka er det? Tiden bara flyger iväg! Och magen växer så det knakar.
Vilket jag får höra. ”oj vad stor mage du har!”. Trodde inte jag skulle ta åt mig av sådana kommentarer men… ja de känns ju mindre kul att höra. Speciellt när de kommer ifrån kvinnor som själva fött fler än ett barn och antagligen har haft precis lika stor mage som jag har just nu. Men det verkar de ha glömt totalt. Ja, ja… skit samma. Så länge man själv vet om att allt är som de ska så…

 

Idag har jag väl inte så där jätte mkt vettigt att dela med mig av.
Imorse tassade tösan in i vårt sovrum. Bad goben kolla vad klockan var. ”snart tjugo i sju” fick jag till svar. Perfekt tänkte jag. Hade ju ställt klockan att ringa tjugo i sju! Så vi gick upp, hela bunten.
Sen upptäcker jag att klockan är tjugo i sex! Suck.
Nåja, då har man lite extra tid på sig innan det är dags att gå mot bussen. Har ju mattelektion idag.
Det har faktiskt gått jätte bra med matten på senaste. Räknar lite varje dag. Ibland blir det bara 20 min. Men det är ju faktiskt också någonting! Läraren tycker att det går bra för mig, känns såklart jätte kul.

 

Nu ska jag väl sluta skriva en massa osammanhängande svammel!

 

kan ju lägga ut en bild också, bara för att de var så länge sedan:

slutet av v 23, början av v 24 (tror jag)

en ny plan

2009-03-15 @ 08:43:10 Permalink att vara mamma Kommentarer (3) Trackbacks ()

Jag har haft en ny plan. Vår gamla plan gick ju inte så bra. Alltså planen som gick ut på att få tösan att sova till lite längre än 05.30.

 

Den nya planen var enkel. Tösan har träpersienner ifrån Ikea i sitt rum. Så jag drog ner dem på kvällen i hopp om att de kanske inte skulle bli så ljust inne i hennes rum på morgonen. För er som inte vet så blir det ljust redan vid 05.30-06.00.
Så efter en heldag i haparanda somnade tösan i bilen på vägen hem efter 20.00 någon gång. Och jag drog ner perisennerna innan goben bar in henne. Och vet ni vad? Hon sov till 07.30 idag!

 

Så idag har det vart sovmorgon för hela familjen!
Men varför känner jag mig så förbannat bakis?!