strålande förmiddag

2009-05-31 @ 10:53:09 Permalink att vara mamma Kommentarer (1) Trackbacks ()

Idag skiner solen, igen. Härligt, härligt!
Vi har vart ute och lekt lite i en lekpark en lite bit bort. Sedan promenerade vi längst strandpromenaden innan vi gick hem. Nu sitter vi här i vardagsrummet, hela bunten.
Goben sitter med sitt spel vid sin dator, jag sitter här i soffan med den bärbara och tösan ligger och ser på ”hitta Nemo” (favoritfilmen just nu).

 

Här kommer lite bilder:


goben plockar upp sten efter tösan

jag och krabaten gungar (bröjan av v 36)



tösan



Vid strandpromenaden



tösan har fått syn på en myra




försöker kasta sten ner i älven



går lite längre ner, lite närmare



där nere gick det bättre






orkar inte gå sista biten hem


ÄLSKAR


 

 

en strålande dag

2009-05-30 @ 18:26:16 Permalink Allmänt Kommentarer (3) Trackbacks ()

Idag har vi varit på kalas hos ex grannen. De bjöd på en härlig grillbuffé så nu är vi jäkligt mätta och belåtna. Och vädret har ju varit helt underbart! Solen har verkligen strålat. Nästan lite för mkt, tror nämligen tösan har bränt sig lite på kinderna. Måste verkligen inhandla solskyddssalva imorgon. Hon har ju haft heltäckande kläder och solhatt men de där solstrålarna lyckas ju som endå hitta den ömtåliga barnhuden.

 

lätt sommarmake och pärlor :D

 

mkt vatten när de är varmt ute


killarna mot tjejerna


elvira och tösan


magen i slutet av v 35

ute

2009-05-29 @ 11:23:47 Permalink att vara mamma Kommentarer (1) Trackbacks ()

Idag, nu under förmiddagen, har vi varit ute och promenerat i skogen och på stranden kring Bjumis (tror de heter så iaf). Riktigt trevligt. Solen sken och de blåste lite, men inte så pass mkt att de blev kallt.

Tyvärr orkade inte mitt ryggslut i mer än en timme.

Här kommer lite bilder:

 

just anlänt

 

full fart

 

börjar med gungan

 

jag, krabaten i magen och tösan

 

gungbräda

 

solen skiner

 

vandrar bland träden

 

springer i förväg

 

väntar på mamma, som är lite seg, haha

 

utforskar

 

"titta en bro!"

 

 

väldigt intressant, tyvärr fick hon inte gå övre för en hypernervös mamma ;)

 

ett stängsel

 

goben och jag

 

ett kryp, väldigt intressant enligt tösan

 

titta där

 

en fjäril

 

 

en grop

 

gungeligung

kopierat från FL

2009-05-26 @ 18:05:41 Permalink att vara mamma Kommentarer (4) Trackbacks ()

kopierat från FL:

"
Kommer osökt att tänka på den där anekdoten om kvinnan i matbutiken som har en liten son med rosa mössa.

En tant kommer fram och duttar med barnet, "åh vilken söt liten flicka!"
Mamman svarar trött "det är en pojke"
"Varför har han rosa mössa då?"
"För han är bög!"
"

så jävla bra!

hem idag

2009-05-24 @ 09:37:41 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Idag åker vi hem. Det ska nog endå bli rätt så skönt. Fast visst kommer jag sakna vojkkis lite.
Tror vi ska försöka åka hemåt när tösan ska vila, så får hon sova i bilen.

Men före vi åker måste vi städa lite här. Plocka och bädda. Dammsuga. Fixa med disken och ta ut soporna. Plocka undan på gården. Ja lite sådant där ni vet. De går fort när man väl sätter igång. Tyvärr får nog goben ta hand om soporna (klarar inte av lukten) och plocka de mesta från golvet (vet ni hur jobbigt det är att böja sig ner med den här magen?!). Yes, ska nog börja med städandet nu så är det bortgjort.

 


btw, någon som vill hitta på någonting idag?

fördriva sängliggartiden

2009-05-23 @ 16:13:36 Permalink Gravid med Krabaten Kommentarer (1) Trackbacks ()

När jag väntade tösan mådda jag dåligt och kräktes väldigt mkt. Detta ledde till att jag var väldigt trött och utmattad väldigt ofta vilket i sin tur ledde till att jag låg i sängen (eller på soffan) en hel del.
Och det var inte så där otroligt roligt alla gånger ska jag be om att få tala om för er. För att fördriva tiden läste jag en hel del. Allt var ju nytt och spännande, jag hade ju upptäckt en helt ny värld som skulle utforskas!
Ja det blev en heeeel del om graviditeten och även en och annan bok om förlossningen och om småbarn. Jag lärde mig en hel del och tiden gick faktiskt lite, lite fortare.

Dessutom hade vi en boxer under den tiden så det blev en hel del tv när jag låg i soffan.
Därför vill jag verkligen tipsa er som inte har komplikationsfria graviditeter om detta. Böcker och tv fördriver den tråkiga sängliggartiden!   

 

Nu när jag väntar mitt andra barn så mår jag ännu en gång illa och jag kräks ännu en gång Denna gång mår jag faktiskt värre än vad jag gjorde med tösan. Dessutom har jag fått bekanta mig med foglossning och en jäkla massa sammandragningar/förvärkar. Inte kul. Ännu mera sängliggartid!
Tyvärr har jag ingen större lust att läsa om graviditeten (bortsett från vecka-för-vecka), jag kan ju redan allt. Förlossningen känner jag mig också säker på och jag vet ju hur det är att ha ett spädbarn. Och nu har vi ingen boxer. Filmer kan man ju se på men efter ett tag känns det som att man sett alla filmer som är värda att se, tyvärr.
Så den här gången har det blivit en hel del serier på dvd! Ett avsnitt på 20-40 min är precis lagom. Man orkar se hela utan att känna att huvudet inte riktigt hänger med. Och känner man sig pigg i knoppen (vilket man kan göra ibland, speciellt om det ”bara” är foglossningen som spökar) så kan man se flera avsnitt i rad.

En klar favorit är ju de desperata hemmafruarna! Tyvärr kan man få lite små ångest då man ligger där i sängen totalt osminkad och med skitigt hår och med spyhinken bredvid sig… jag menar kolla in Gabriellas sminkning och hennes hår. Och Brees hus, vem skulle inte vilja ha de?! Ja i sådana lägen kan det vara bra att ha några andra serier i beredskap. På min topplista hamnar CSI, House, Eureka och 2 och ½ män.
Vill man se animerat så kan jag tipsa om Simpsons (finns ju ett X antal säsonger = ett X antal timmars tv tittande) och Futurama.
Dessutom är det lite lättare att få i sig mat (om man nu har problem med hyperemesis) när man har fokus på någonting annat än själva ätandet. De slinker liksom bara ner utan att man egentligen tänker så mkt på det.

 

Så för att sammanfatta:

Böcker, tv och serier på DVD fördriver sängliggartiden på ett utmärkt sätt!

i haparanda

2009-05-22 @ 19:52:48 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()

Ja då var vi i haparanda. Skönt, vi trivs bra här. Allihopa. Tösan tycker om att leka ute på gården. Hon kan ”springa fritt” på ett helt annat sätt, och studsmattan är ju en klar favorit! Dessutom tycker hon nog om att komma hit och leka med lite andra leksaker.
Jag och goben stormtrivs också med gården. Grannarna har ju ingen insyn och även om det är nära vägen så kör det ju inte så mkt bilar här. Man kan sitta och njuta i solen samtidigt som tösan springer omkring. De är staket runt hela gården så man behöver inte oroa sig för att tösan (eller hunden) ska springa ut på vägen. Och diskmaskinen är ju underbar. Otroligt skönt att slippa diska! Och så har de ju boxen med en massa kanaler här, så har man någonting att sysselsätta sig med på kvällarna. Dessutom brukar ju syrran komma hit när vi är här, och det är väldig tuppskattat av oss allihop. Tösan älskar att busa med henne (mest för att hon inte kan säga ”nej” ;)) och jag och goben tycker de är skönt att tösan busar med någon annan emellanåt. Och så är hon ju rätt trevlig att umgås med också ;)
Imorgon ska vi nog försöka med att hinna basta. De har ju en vedeldad bastu här och det tar ett tag att värma upp, tyvärr. Men det är helt klart värt det!

 

Det är skönt att komma hit, speciellt när man har huset för sig själv!
Fast nog duger det rätt bra när mammsen är hemma också. Då slipper man ju laga mat ;)

pappa på papper

2009-05-20 @ 08:27:02 Permalink Gravid med Krabaten Kommentarer (2) Trackbacks ()

Goben fick tag på damen som har hand om faderskapsbevisen. Vi ska dit nästa vecka och skriva under. Skönt, så får man det bortgjort!
Jag förstår att de måste fråga, men de kändes endå lite konstigt när hon frågade ”är ni säkra på att de är erat gemensamma barn?”. Vad svarar man på det liksom? ”Ööö… njää alltså… tänkte bara de kunde vara kul att komma in och skriva på lite papper som ser till att jag måste försörja någon annans unge i 18 år framöver”! Haha. Har man bestämt sig för att skriva på papprena så är man antagligen säker på att de är ens egen unge.

Så de vill jag tipsa er som är gravida och ogifta (detta sker automatiskt om man är gift) om att ring och fixa med de där papprena innan bebisen kommer. Dels så får man sjukt mkt andra papper som ska fixas efter att barnet är fött. Dels så är det bra IFALL de skulle hända mamman någonting under förlossningen.
Ni minns väl de där fallet de skrevs om i Aftonbladet för något år sedan? Om han vars flickvän dog under förlossningen och sedan blev det ett jäkla liv innan han fick ha sin bebis, för han var ju inte pappa på papper eller hur det nu var.
Här i kalix ringer man till individ- och familjeomsorgen. Är man osäker kan man ringa till kommunens växel och be dem koppla, de är oftast jätteduktiga på att hjälpa en vidare :)

morgondialog

2009-05-16 @ 11:55:22 Permalink Gravid med Krabaten Kommentarer (4) Trackbacks ()

På morgonen hemma hos oss, några sekunder efter att jag stigit upp:

Jag: jag ska dricka kaffe nu.
Goben: ska du inte äta någonting?
Jag: sen, nu vill jag ha kaffe.
Goben: men ska du inte äta först?
Jag: sen.
Goben: ät snart så du inte börja må illa.

Det är bra att man kan bestämma över sina egna ättider ;)
Det är bra att han bryr sig, min underbara.   

utedag

2009-05-15 @ 18:23:36 Permalink att vara mamma Kommentarer (1) Trackbacks ()

idag har vi varit ute så gott som hela dagen.
om ni vill kika på bilder så finns det här: http://www.pixbox.se/alb_show_id1062323_page0.html

orkar inte skriva så mkt mer nu

BB väskan

2009-05-12 @ 10:16:44 Permalink Gravid med Krabaten Kommentarer (0) Trackbacks ()

Nu har jag skrivit klart listan på saker som ska med i förlossnings- och bb väskan.

Egentligen är det väl inte så mkt, men man kan ju inte packa med allt i förväg. Börsen och liknande använder man ju faktiskt enda fram tills det är dags!

Så de är bäst att ha en lista (som man lägger i väskan man tänkt packa sakerna i!). För sen när det sätter igång så kan det hända att man är lite tankspridd och inte riktigt får med sig det man vill ha.

 

Packa i BB väskan:

 

Till mig:
Kudde
handduk att sitta på i bilen
Legg/pass
blodgrupperingspapper
börs
mobil + laddare
Druvsocker
godis/frukt
energidryck
lypsyl
mp3
hårsnoddar
massageolja
Shampoo
balsam
tvål
deo
lotion
rakhyvel
borste
tandborste
tandkräm
bindor
mjukt toapapper
Trosor X3
amnings bh
kupskydd
linne som går att amma i
kofta/tröja som går att amma i
Mysbyxa
strumpor X2

Till goben:
Tandborste
tuggummi
börs
dricka
ätbart
KAMERAN + laddaren
bärbara
mobilen + laddare

Till krabaten:
Blöjor
våtservetter
första kläderna X3-4
babyskydd
napp
nallen
filt 

 

 

Nu lite förklaringar.

 

Kudden:
Jag tyckte min kudde var helt underbar. Skön att sitta på i bilen om inte annat (men då ska man nog dra över en plastpåse utifall att vattnet skulle gå). Dessutom hade jag inte kunnat sova med någon annan kudde på BB. Den här gånge tänkte vi nog åka hem direkt efter de där 6 obligatoriska timmarna men man vet ju aldrig.

 

Duschsaker:

De flesta vet ju att lukter kan väcka starka minnen och känslor. Så de hygienprodukter du använder efter förlossningen kommer för alltid påminna dig om just den stunden. Därför valde jag att ta med mig egna saker.
Men tänk på att inte ta någonting som luktar allt för mkt. Nyfödda är jättekänsliga för starka lukter!
Och rakhyveln är egentligen inte nödvändig. Förhoppningsvis kommer jag vara någorlunda nyrakad när det är dags för förlossningen. Men om det nu inte blir på det viset så vill jag gärna ha med mig den. Utifall att jag skulle känna för att raka mig efteråt. Man vet ju aldrig ;)

 

Bindor, kupskydd och blöjor:

Allt sådan är det meningen att man ska ta med sig själv. Iaf när man föder på sunderbyn.

Och de där ”always ultra tunn” är bara att glömma. Ta de största du kan hitta på apoteket! Man BLÖDER som en gris, jag skojar inte. Det är hemskt. Iaf de första dagarna. Sedan blir det lite bättre.

 

Trosor:

Ta med MÅNGA om du har tänkt ha dina egna. Man får sådana där jättesnygga nättrosor på BB som faktisk är rätt bekväma. Men det kan ju vara bra att ta med sig egna iaf, så har man om man nu inte skulle gilla nättrosorna.
Ja men som sagt, MÅNGA och inte några fina spetts eller silkes. Nej här gäller rejäla bomullstrosor, sådana du faktiskt är beredd att slänga efter BB vistelsen. Man blöder nämligen oftast igenom (även de största bindorna) och då är trosorna mer eller mindre förstörda. Och då gäller det att ha med sig ombyte, om man inte vill ta på sig blodiga trosor igen!

 

Mjukt toapapper:
Lambi extra mjukt eller vad det nu kan tänkas heta. Hett tips! Spricker man så vill man INTE torka sig med sjukhuspappret.

 

Bärbara datorn:
Egentligen tycker jag att den är lite onödig. Men det är så att våran kamera bara går att ladda via datorn så den får helt enkelt komma med.

 


behöver fördriva tid

2009-05-11 @ 14:20:19 Permalink Gravid med Krabaten Kommentarer (1) Trackbacks ()

Just nu är det otroligt tråkigt att vara gravid. Humöret är inte riktigt på topp om vi säger som så. Allt är tråkigt, jobbigt och irriterande. Och tiden går såå långsamt!

 

Någon som har lust att hitta på någonting roligt?

Skulle verkligen behöva fördriva lite tid, har ju liksom 54 dagar kvar nu innan BF och därefter får man nog lugnt räkna med 7-14 dagar innan krabaten kikar ut.  

morgonpigg

2009-05-09 @ 07:43:59 Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()

Idag vaknade jag före alla andra. Det händer inte ofta ska jag be om att få tala om! Vanligtvis sover jag som bäst just kring 6-8 på morgonen (det gjorde jag med tösan också).
Funderar på varifrån denna morgonpigghet kom ifrån, mitt i allt. Kom fram till att de måste bero på att jag bara stigit upp en gång inatt.

 

Så nu sitter jag här och dricker en kopp hallonbladste. Det smakar väl inget skärskilt. Försöker väl mest dricka det utan att egentligen känna smaken. Är van vid att dricka mitt te med mjölk, men vet inte riktigt om man ska ha i mjölk i just detta te så jag låter bli.

 

 

Funderar även på vad denna dag har att erbjuda. Funderar lite smått på att åka och hälsa på i Haparanda en sväng. Måste ju fråga de blivande faddrarna om de vill bli faddrar.
Men samtidigt skulle de vara sjukt kul att fara och hälsa på ex grannen och deras nya baby. Men jag vet inte riktigt om de är redo att ta emot besök från vänner ännu. Väntar spänt på att de ska höra av sig och säga att de vill ha besök. Och vi kan vänta. De måste ju få leva i sin lilla bebisbubbla så länge som möjligt. Det är ju inte varje dag man får sig en alldeles ny lite familjemedlem!


Nej vi får helt enkelt se vad som händer idag och vad resten av familjen säger.

te inför förlossningen

2009-05-08 @ 08:59:25 Permalink Gravid med Krabaten Kommentarer (1) Trackbacks ()

De som har varit gravida och sett erat BF datum närma sig och sedan passera utan att någon bebis kikat fram vet hur otroligt frustrerande det är. Ja ni vet nog hur det är att vilja grina för att man är SÅ otroligt leds på hela alltihopa redan i v 38! Och då är det ju endå 2 veckor kvar till det magiska datumet, BF (beräknat förlossningsdatum). Ja, och sedan får man ju snällt plussa på en vecka eller två eftersom de allra flesta går ”över tiden” när de väntar.

 

Ni som väntat och väntat har säkert, liksom jag, både hört talas om och provat div huskurer för att få igång förlossningen.
själv åt jag färsk ananas tills läpparna blödde, jag åt både kanelbullar och lussekatter och lingonsylt (fråga mig inte varför, fick höra att de skulle hjälpa), jag storstädade och bytte gardiner, jag drack 2 liter av någon läsk som jag inte kommer ihåg vad den heter just nu men den var INTE god, jag och goben provade på den berömda färdkäppen ett X antal gånger tills båda var fruktansvärt less, jag satt på en vibrerande tvättmaskin, åt kryddstark mat och tog lååånga promenader. Men ingenting hjälpte. Ingen bebis kom.

Och jag var så less.

 

Inför denna gången kommer jag nog prova på olika teer. Det känns inte lika krävande.
Här kommer lite fakta för er som går i väntas tider tillsammans med mig:

 


Basilikate
För att sätta igång en förlossning dricker man te på basilika. 3 tsk torkade blad per kopp. Lägg de i kokande vatten och låt dra i 10-20 min. Drick 3-4 koppar per dag (7,5-10 dl)
Använd även ingefära för att skynda på förlossningen om den drar ut på tiden.
Basilika bör som te endast drickas inför förlossningsdags eftersom den kan sätta igång en förlossning. Kan med fördel alltid användas som krydda i maten.

Hallonbladste
Hallonbladste skall man dricka den tredje trimestern, alltså börja två-tre månader INNAN förlossningen för att stärka livmodern och som då underlättar förlossningen. I tredje trimestern är det som träning och uppbyggnad inför förlossningsarbetet. Den sammandragande effekten stärker livmodern så den blir spänstig och arbetar effektivt under förlossningen samtidigt som den kramplösande effekten gör den avslappnad. När sedan förlossningen är avklarad skall man fortsätta dricka hallonbladste ytterligare minst en månad för att livmodern skall återhämta sig snabbare.
2 tsk (2g) hallonblad per kopp, sila efter 5-10 min. Drick 1 kopp per dag mellan måltiderna, totalt 3 koppar
Innan tredje trimestern skall man undvika det eftersom det kan orsaka missfall om man har en tidigare historia av missfall, just pga. av att den framkallar sammandragningar som man inte vill ha tidigt i graviditeten.

Kryddnejlika
För att ytterligare öka på livmodersammandragningar och sätta igång en förlossning och bättra på värkarbetet så dricker man hallonbladste med kryddnejlika i de sista 2-3 veckorna före beräknad förlossning, 2-3 kryddnejlikor per kopp te.
Kryddnejlika kan användas som krydda i maten tidigt i graviditeten och kan i te drickas sista 2-3 veckorna för att sätta igång eller bättra på värkarbete för att det kan orsaka livmodersammandragningar, använd ej kryddnejlika tidigare i graviditeten.

Kanel
Kanel har även det en starkt sammandragande effekt och kan med fördel även det användas inför en förlossning. 1 tsk per kopp 2-3ggr dagligen.
Kanel kan användas som krydda i maten tidigt i graviditeten och kan i te drickas sista 2-3 veckorna för att sätta igång eller bättra på värkarbete för att det kan orsaka livmodersammandragningar, använd ej kanel tidigare i graviditeten.

källa: nellshr.hellberg-kling.se/open/ortrecept.html

 

 

umgås?

2009-05-07 @ 09:13:45 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

 

 

 

Skulle nog vilja hitta på någonting idag (om jag orkar).

Någon som r sugen på att umgås? :D