Baby X

2009-10-12 @ 10:01:53 Permalink att vara mamma Kommentarer (3) Trackbacks ()

Har du hört talas om studierna om Baby X?

" I ”Baby X-experimenten så observerade man hur olika försökspersoner betedde sig gentemot spädbarn iklädda sparkdräkter i ljusblått respektive rosa. Det visade sig att både manliga och kvinnliga försökspersoner behandlade barnen olika, utifrån vilket kön de antog att barnet hade vilket de grundade på färgen på barnets kläder. Till det man trodde var en flicka pratade man med mjukare röst och hade ett lugnande beteende. Till det man trodde var en pojke pratade man med högre röst och initierade mer ktivitet. I rummet fanns också leksaker och försökspersonerna valde olika leksaker till pojken respektive flickan, utifrån vad de ansåg vara lämpliga leksaker för vardera kön.

Experiment gjordes också där försökspersonerna fick lyssna på en inspelning av en barnröst. Även här fick de veta att det var antingen eller flicka eller en pojke (också här var det samma barn). Då man frågade försökspersonerna vad de trodde var felet när barnet grät så blev svaret, i det fallet man trodde barnet var en flicka, att hon var rädd eller ledsen. I de fall man hade fått veta att barnet var en pojke så antog man istället att han var arg.

Dessa studier visar tydligt att vuxna beter sig annorlunda mot barnet baserat på vad de tror att barnet har för kön. Precis som man hade förväntat sig så spelade de vuxnas stereotyper av manligt/kvinnligt in i deras sätt att interagera med babyn. Skillnader i den vuxnes beteende mot barnet kan med denna studie bara förklaras utifrån den vuxnes kategorisering av barnet som antingen pojke eller flicka. Vuxna sätter en etikett på barnet, baserat på stereotyper och behandlar barnet där efter. Detta kan alltså ses starta redan när barnen är väldigt små och fortgår sedan under hela uppväxten. Här kan man alltså se att formandet av en könsroll börjar tidigt. "
(www.studentbibliotek.se/doku.php/redogoer_foe...)


tillsist:
flicka eller pojke? gissa gärna

Kommentarer

Postat av: Pia

Spontant tror jag på FLICKA???



Tittar på händerna...



Svara gärna i min blogg vilket som var det rätta svaret!



Mvh Pia



2009-10-12 @ 10:27:44
URL: http://www.teammelwin.se

Postat av: hehe

Flicka

2009-10-13 @ 08:26:57
URL: http://hehe

Postat av: frida nilsson

flicka:)

2009-10-13 @ 11:49:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback