Hösten kommer

2013-08-31 @ 08:32:46 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

God morgon.

Ni vet den där känslan som uppstår när man måste inse att någonting är på ett visst sätt?
Som när löven prasslar lite väl mycket i träden, som när en mata av gult barr ligger framför en på vägen under cykelrundan, som när värmeljusen åker fram på kvällen för att det faktiskt är så mörkt nu och man måste inse att hösten är här. Och med hösten kommer skolstarten. Inte bara för min egen del utan också för Tösans! Hon har redan inlett sin akademiska karriär och avklarat en hel vecka. Jag har inte skrivit så mycket om det men det är mest för att vi levt här och nu. Vi har gjort några dagsturer, plockat blåbär, sovit i husvagnen hos mamma, haft kvällsmys i soffan och bara varit.

Men nu är det alltså hög tid för mig att inse att även jag ska tillbaka till skolan. På måndag gäller det alltså. Den här gången är det inte nervöst. Inte ett dugg. Den här gången vet jag vilka underbara människor som väntar på mig och jag vet vart jag ska. Jag kan förbereda mig inför kurserna, det håller jag faktiskt på med just nu, och jag vet att jag kommer klara det. Även om det kommer krävas en del arbete.

Nej jag är inte nervös och ja jag ser fram emot det!

 

 

Hos mamma

2013-08-28 @ 07:50:29 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Igår umgicks jag och Bobo med min syster och hennes fina dotter. Vi lekte i parken, fikade och tog oss en promenad hem till vår mor.



Promenaden visade sig vara 11 km lång. Om man räknar med alla lm vi avverkat inne i stan så... ptja benen fick arbeta helt enkelt.


Idag myser vi med hembakt bröd, nyplockade vinbär och hemmastickade yllestrumpo. Att man kan ha det bra hos mamma!

Haparanda

2013-08-27 @ 12:27:23 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Nu är mor och son på väg mot Haparanda. Vi ska hälsa på kusinen och busa järnet. Och njuta av varandra sällskap utan störande pappor och äldre syskon ; p



Gissa

2013-08-26 @ 16:58:18 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Är det någon som kan gissa vad vi har gjort idag?



Lördag morgon

2013-08-24 @ 07:12:29 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Idag är det en ganska trött Jag som önskar er en god morgon. Gårdagens förmiddag spenderade vi i Haparanda där vi sprang omkring i ett flertal affärer. Vi sökte bland annat efter en ny säck åt maken, en 60+ l (har ni några tips?). Dessutom letar jag efter en redig barnsäck, en på 20 l och den ska ha en magrem. Vet ni av några? Barnen delade inte föräldrarnas entusiasm när det kom till affärsrundan och tålamodet fick verkligen sättas på prov. Nåja, allt kan inte vara rosenskimmer och rosa guldkant alla dagar i veckan.

På eftermiddagen/kvällen körde jag ett dubbelpass. Styrka för överkroppen och sedan cykling. Jag förbättrade min tid med 3 minuter sedan sist och nu tar jag mig 9,71 km på 30 minuter.  Idag känns kroppen lite mör men eftersom Tösan ska iväg till sin moffa och sova så ska vi nog se till att hitta på någonting med minstingen. Frågan är bara vad? 

Första berget med barnen

2013-08-23 @ 07:09:23 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Här sitter jag nu, pigg och utvilad, med min morgonkopp. Snart är det dags för frukost men innan dess ska jag visa er några bilder. 

Före vi åkte iväg gällde det ju att förbereda äventyret. För ett tag sedan köpte vi oss en terrängkarta över Kalix. Det visade sig vara ett riktigt bra köp då vi fått oss en hel del användning av den. Just denna morgon användes den till att lokalisera ett lagom högt berg med en närliggande sjö/träsk. Vi hade aldrig besökt Sockenträsket eller berget intill men tack vare kartan bestämde vi oss at styra kosan ditåt. 

 

 

Eftersom vi aldrig besökt platsen innan visste vi inte hur det skulle se ut eller om vi skulle kunna ta oss upp, speciellt med tanke på de små. Det första problemet kom redan i början. Vart sjutton skulle vi börja? Vi visst hur vi skulle ta oss till berget men inte vart vi skulle kunna påbörja vår vandring!
Det löste sig genom att helt enkelt börja traska uppåt på första bästa plats som inte var övervuxen av träd och snår! 

 
 

Sedan fortsatte vi helt enkelt. Upp, upp, upp.  Genom lingonris, upp på stenar och klippor och över rullstensåsar. Terrängen var rätt krävande men ungarna klarade det galant. Vid det här laget börjar de små blir vana vid de flesta typer av terräng och man kan dra med dem lite överallt.  

 
 
 

När vi närmade oss toppen slog vi läger. Där passade vi på att grilla och äta lite medpackade smörgåsar och morötter. Barnen byggde en koja medan jag och maken njöt av utsikten och en mugg kaffe.   

 
 
 
 

Efter att alla var mätta i magen och vi trampat ut elden riktigt ordentligt gick vi vidare.    

 

 
 
 
Vi åkte vid 10 tiden och kom hem efter 17. Det blev alltså en heldags tur med både regn och sol. Regnet var som tur var väldigt kortvarigt, även om det kom flera gånger. 

Jag vill verkligen rekommendera er att göra liknande utflykter. Man behöver inga speciellagrejer, det är bara att bege sig ut med det man har! Barnen hade stövlar, vilket visade sig vara väldigt bra då vi fick gå igenom höga blåbärsris på vägen ner, och vi hade våra vandringsskor. En jacka som håller någorlunda mot regn och vind kan också vara bra. Någonting på huvudet om solen lyser intensivt och en fulladdad mobiltelefon är väl också att rekommendera.Det enda man, enligt mig, måste ha med sig är ett gott humör!    

 
Go tur mina vänner!


    

 
 

Sockenberget

2013-08-22 @ 20:07:33 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Efter en heldag utomhus är fötterna väldigt trötta. Därför tänker jag slänga upp dem på vardagsrumsbordet och se en film. Dessutom tänker jag njuta av en whisky.

Jag berättar mer om äventyret imorgon!



God morgon gott folk!

2013-08-22 @ 09:46:43 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Som ni ser i nedanstående inlägg spenderade vi en del tid utomhus igår. Förutom promenaden kring våtmarken var vi dessutom på en gemensam tur men en väninna och hennes familj.  Hon hade hittat en stig ute vid Rammelberget med flera grillplatser. Terrängen var varierande och kanske lite krävande för de allra minsta i vårt sällskap, men ack så rolig för de äldre. Tyvärr glömde vi kameran i bilen. Det är så roligt när det finns folk i ens omgivning som känner likadant för naturen. Visst är det mysigt att gå med bara familjen men ibland är det ännu roligare med sällskap.  

Idag funderar vi på att hitta ett berg/väldigt stor kulle/backe vi kan gå upp för. Solen skiner och det är helt enkelt bara att passa på medan tiden och vädret tillåter! 

 

 
 
 

Naturpromenad

2013-08-21 @ 18:04:02 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

 
Å dessa härliga ledig dagar. Vi njuter av att inte behöva passa tider och bara ta dagen som den kommer. Dessutom njuter vi av att kunna vara ute utan att bli uppätna av flygfän! 
 
 
 
 
 

Bilder från igår

2013-08-21 @ 11:06:04 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Denna plats hittade vi längst E4:an. Vi har spanat in stället flera gånger men barnen har känts för små för klipporna. Men nu var det alltså dags. Som vanligt kan man välja vilken väg man tar och här fanns något för alla smaker. 
 
Bobo börjar bli riktigt duktig på det här med att "bestiga" stora stenar och klippor. Det är så härligt att se hur de utvecklas och vågar mer och mer för varje gång. 
 
Tösan tar sig upp på toppen utan problem. Man ser antaligen inte hur högt upp vi faktiskt befinner oss på bilden men högt är vi. Barnen tyckte det var superkul och själv var jag lite nervös några gånger på nervägen. 
 
Här ser man hur landskapet ska se ut för att vi ska trivas riktigt bra när vi är ute på våra äventyr med kidsen. 
 
Min lilla skogsmulle vilar i blåbärsriset med resten plockar bären.
 
Senare åkte vi till Lantjärv. Vi hittade en mysig sjö med grillplats och en riktigt mysig stig som verkar gå runt hela sjön. Kanske är det något vi borde utforsa idag? 
 

God morgon!

2013-08-21 @ 08:37:08 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Idag var det väldigt skönt att få sova lite extra. Att dra sig en timme extra gör så otroligt mycket. Speciellt efter gårdagen! Jag var igång hela långa dagen. Det blev en cykeltur på 10 km, styrketräning med en go vän, skogstur med hela familjen där både barnen och föräldrarna härjade runt bland en massa sten och klippor, blåbärsplockning och tillsist gjorde vi upp eld och grillade. Vi lämnade hemmet på förmiddagen och kom hem mot kvällssidan. Det var helt enkelt en sådan där perfekt dag som bara måste upplevas, och upprepas om och om igen tills vardagens gråa tar över. 

Slut på jordens resurser i dag

2013-08-20 @ 18:16:38 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

 

I dag – den 20 augusti – är ”Overshoot day”, den dag mänskligheten konsumerat jordens resurser för 2013. 
– Det är en väldigt oroande trend. Tänk själv om du skulle ha använt hela din årslön redan i dag, säger Carina Borgström Hansson, Världsnaturfondens expert för ekologiska fotavtryck. 

 

 

Jag behöver väl inte säga så mycket mer? 
Du kan aldrig göra allt för att rädda världen men hur långt skulle vi inte komma om alla gjorde något? 

Måndag

2013-08-19 @ 19:40:44 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Min första lediga dsg börjar närma sig sitt slut. Idag har jag fått sovmorgon, hunnit med en 10 km cykeltur, tvättat, myst och nu avslutar vi med ett göas rött. En alldeles perfekt dag med andra ord!

Så här hade jag sett ut om detta hade varit en helt vanlig arbetsveckan:



Kurslitteratur

2013-08-19 @ 08:04:46 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Jag vet att jag har semester nu men när det ösregnar och man inte riktigt orkar städa så kan man lika passa på att undersöka och förbereda inför skolstarten. Jag har kommit fram till att vi under LP 1 kommer läsa en grundkurs i polymera och metalliska material och matematik M. Till min glädje insåg jag att jag bara behövde två nya böcker för dessa kurser. Och till min besvikelse insåg jag att dessa böcker går på ungefär 1700. Styck. Vad glad man blir.
Så istället för att fortsätta med boksökande är det väl lika bra att söka CSN… För det lär ju behövas när kurslitteraturen börjar närma sig dessa summor. 

Skridfinnarleden

2013-08-18 @ 08:41:57 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()

Under en av sommarens varmaste helger lyckades jag och maken få barnvakt över en natt. Då passade vi på att packa hop våra säckar och bege oss ut på en vandring. Vi vandrade längst skridfinnarleden som vi hört en del negativt om. De sades att den var förfallen och dåligt utmärkt men eftersom den fanns här i Kalix och vi hade så begränsat med tid så valde vi den endå. 

 

 
 
 

Leden är utmärkt med blågult och om man påbörjar den längst mot Haparanda så är den faktiskt rätt ok utmärkt. Det är först lite senare man kan få problem så ifall ni går den rekomenderar vi er att ta med er en riktigt karta. 

 
 

Vi fick avvika från leden några gånger när det inte gick att komma fram, dels på grund av myrmark och dels på grund av mruknade broar, eller när vi helt enkelt tappade bort makeringen och tyckte att vi gått nog i tät skog.  Då var kartan, där leden var markerad, väldigt bra att ha eftersom vi enkelt kunde hitta tillbaka efter ett tag.

 

 

Vi slog läger på en underbar sandstrand och hade både kvällssol och nattsol. Att sova i tält är inga större problem för oss. Vi hade tagit med oss varma sovkläder då vi vis av erfarenhet vet hur kallt det kan bli. Men det var verkligen inget problem den här kvällen. Det lutade snarare åt det andra hållet och sovsäckarna kändes nästan onödiga!   
 
 
 
 
 
 
Vägarnas underlag varierade. Sand, asfalt, skogsmark, grus och sten. Jag måste säga att jag tyckte sanden i början var den jobbigaste. Dels för att det blev tungt att gå efter ett tag men också för att värmen blev så intensiv just där. 

Sammanfattningsvis var turen väldigt rolig. Det är så underbart att få vara ute i naturen tillsammans med ens kärlek.Tyvärr gick makens säck sönder och nu är vi på jakt efter en ny så vi hinner göra en till tur innan vintern och kylan är här igen.